Aanslag Berlijn: wat weten we over de slachtoffers?
Drie dagen na de aanslag op een Berlijnse kerstmarkt is er iets meer bekend geworden over de slachtoffers. Twaalf mensen kwamen om het leven toen de dader met een vrachtwagen op de markt inreed. Tot nu toe weten we over vijf van hen iets meer: een Israëlische, een Italiaanse en twee Duitse bezoekers van de kerstmarkt, en de doodgeschoten vrachtwagenchauffeur.
Het Israëlische slachtoffer was een 60-jarige bezoekster van de kerstmarkt. Dalia Elyakim was in Berlijn samen met haar man Rami, die ernstig gewond raakte. De Israëlische president Rivlin ontving het nieuws "met grote droefheid", meldt de Jerusalem Post.
Onder de doden was ook een Italiaanse bezoekster, bevestigt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Fabrizia di Lorenzo (31) woonde in Berlijn en werkte voor een Duits transportbedrijf.
Veel andere slachtoffers waren waarschijnlijk Duitse bezoekers van de kerstmarkt. Van twee van hen is de identiteit bekend: een 32-jarige man uit Brandenburg an der Havel en een 53-jarige vrouw uit Dahme-Spreewald. De namen zijn niet bekendgemaakt.
Een politiewoordvoerder meldde vandaag dat er tot nu toe in totaal zes Duitse slachtoffers geïdentificeerd zijn. Meer informatie over hen is nog niet vrijgegeven.
Kort na de aanslag werd al duidelijk wie de chauffeur van de gekaapte truck was. De 37-jarige Pool Lukasz Urban werd in zijn cabine vermoord door de aanslagpleger. Urban was vanuit Italië naar Berlijn gereden om daar zijn vracht af te leveren. Daarna zou hij doorrijden naar huis. Het zou zijn laatste rit voor Kerst zijn. In zijn geboortedorp Roznowo, vlak bij de Duitse grens, reageerden dorpsgenoten verbijsterd op zijn dood.
Zorgvuldig identificatieproces
Drie dagen na de aanslag is er dus nog veel onbekend over de aanslag. Waarom weten we nog niet meer? Dat heeft te maken met het zorgvuldige identificatieproces van de Duitse autoriteiten, schrijft de krant Die Welt.
Het Duitse identificatieteam gebruikt verschillende methoden, van dna-onderzoek tot het vergelijken van gebitsgegevens en andere kenmerken zoals tatoeages. Normaal duurt zo'n onderzoek hooguit enkele dagen. Mogelijk gaat er nu meer tijd overheen omdat de politie in Berlijn na de aanslag honderden meldingen kreeg van mensen die iemand misten na de aanslag.
Iedere melding moet de politie nagaan. Ook moet de informatie worden doorgegeven aan Interpol voordat de gegevens met die van het identificatieteam kunnen worden vergeleken, schrijft de krant.
Afhankelijk van het aantal slachtoffers kan het identificatieproces daarom dagen of weken duren, zegt het Bundeskriminalamt. Die federale politiedienst kan bij gebeurtenissen als een grote aanslag de hulp inroepen van de identificatiecommissie IDKO. In die commissie van 140 mensen zijn allerlei disciplines vertegenwoordigd, van forensisch specialisten tot tandartsen.
Bij die identificatiecommissie is iedereen zich ervan bewust dat de familie van vermiste personen zo snel mogelijk zekerheid wil, zegt Lynn Aspinall, voormalig bestuurder van de IDKO. "Tegelijkertijd is het belangrijk dat de nabestaanden informatie krijgen die onweerlegbaar klopt."