Trump, Beyoncé of Poetin: wie wordt Time's Person of the Year 2016?
2016 is een jaar waarin veel is gebeurd: aanslagen, de Olympische Spelen in Rio, de brexit en de verkiezing van Donald Trump. Het Amerikaanse Time Magazine maakt vandaag bekend wie de meest invloedrijke persoon van het afgelopen jaar is.
Het belangrijkste criterium voor de nominatie? De invloed die iemand in het afgelopen jaar had, in positieve of negatieve zin.
Vorig jaar won de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De elf genomineerden van dit jaar zijn:
Narendra Modi
De premier van India wordt door het tijdschrift genoemd als de gids die het land leidde naar sterke economische groei. Later in het jaar kwam Modi in opspraak vanwege de afschaffing van twee veelgebruikte bankbiljetten. Het zorgde voor chaos bij de banken en leidde tot massaprotesten in verschillende Indiase steden.
Donald Trump
Niemand kon om Donald Trump heen het afgelopen jaar. De 71-jarige zakenman won in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen van Hillary Clinton. Time roemt vooral hoe de Amerikaanse president elect na een campagne die brak met de politieke traditie toch wist te winnen.
Trump stond donderdagochtend op de tweede plek bij een populariteitspoll van Today. Hij werd vorig jaar ook al genomineerd; toen belandde hij op de derde plek.
Hillary Clinton
Hillary Clinton, Trumps rivaal het afgelopen jaar. Clinton wilde de eerste vrouwelijke Amerikaanse president worden. Dat lukte haar niet. De voormalige first lady en minister van Buitenlandse Zaken won de popular vote, maar verloor de verkiezingen. Ze wordt door Time geroemd om haar doorzettingsvermogen.
Donderdagochtend stond de 69-jarige Clinton bovenaan de populariteitspoll.
Recep Tayyip Erdogan
Erdogan, de president van Turkije, is de laatste tijd vaak bekritiseerd over zijn handelen na de couppoging in juli. Tijdens de staatsgreep probeerden Turkse strijdkrachten de macht in Turkije te grijpen om, naar eigen zeggen, de democratie in het land te herstellen. Erdogan zorgde ervoor dat dit niet gebeurde en arresteerde duizenden mensen na de poging.
Time vindt het voor de Turkse president spreken dat hij de macht over zijn land terug heeft gekregen na een tijd van politieke onrust.
Simone Biles
Zoals Nederland Sanne Wevers heeft, heeft Amerika Simone Biles. De slechts 1,42 meter lange turnster stak met kop en schouders boven de concurrentie uit tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze won vier gouden medailles en een bronzen medaille, terwijl het haar eerste Spelen waren. "Ze liet zien waarom ze de beste ter wereld is", aldus Time.
CRISPR-wetenschappers
De CRISPR-wetenschappers ontwikkelden een baanbrekende nieuwe technologie, waarmee dna gemodificeerd kan worden. Door de techniek kunnen foutjes in het dna worden opgespoord en vervangen.
De technologie kan in de toekomst waarschijnlijk de oplossing bieden bij ongeneeslijke ziektes.
Nigel Farage
De Engelse politicus en leider van de UK Independence Party heeft het afgelopen jaar flink campagne gevoerd voor brexit. Hij wilde dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou verlaten en slaagde erin een meerderheid van de stemmen bij het Britse referendum te krijgen.
Time noemt brexit de start van een wereldwijde populistische golf.
Beyoncé Knowles
Ook een zangeres staat dit jaar op het nominatielijstje. Beyoncé is niet alleen een zangeres, zegt Time, want met haar spraakmakende optreden tijdens de Super Bowl, haar wereldtour en visuele album Lemonade, zorgt de zangeres ervoor dat er aandacht wordt besteed aan racisme, politiegeweld en feminisme.
Vladimir Poetin
De Russische president Poetin kreeg het afgelopen jaar veel aandacht door zijn militaire interventie in Syrië en de hack van de servers van de Democratische Partij in de VS. Uit de gehackte en gepubliceerde e-mails bleek onder meer dat de leiding van de Democratische Partij de kandidatuur van Clinton steunde en dat er ideeën circuleerden om haar rivaal Bernie Sanders zwart te maken. Amerikaanse media schreven op basis van bronnen dat de hackers waarschijnlijk Russisch zijn.
De president won in 2007 al eens de Time Person of the Year-award.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, oprichter en eigenaar van Facebook, heeft afgelopen jaar met zijn sociale medium de grens van 1 miljard gebruikers gepasseerd. Time roemt Zuckerberg voor het toegeven fout te zijn bij het nepnieuws-schandaal rondom Facebook.
Zuckerberg werd in 2010 al eens Person of the Year.
Flint-klokkenluiders
Het drinkwater-schandaal in Flint, Michigan, was ook veel in het nieuws afgelopen jaar. Onder de genomineerden van Time zijn de klokkenluiders, waaronder de inwoners van de stad, professor Marc Edwards en arts Mona Hanna-Attisha.
De 100.000 inwoners van Flint waren in april 2014 niet direct op de hoogte gesteld dat er lood in het drinkwater zat. Flint was in dat jaar overgeschakeld op een nieuwe drinkwatervoorziening. Voortaan haalde de stad het water uit de rivier. Doordat het water veel zouter was dan het water dat tot dan toe werd gebruikt, kwamen er looddeeltjes van de pijpleidingen in het water terecht. Inwoners klaagden dat het water anders smaakte en rook en dat het troebel was. Hoewel milieudiensten wisten wat er aan de hand was, werden de klachten maandenlang genegeerd.
Vorige jaren
Vorig jaar werd bondskanselier Angela Merkel uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon van het jaar. Time zette IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op twee en Trump op drie.
De eerste Time Person of the Year werd gekozen in 1927. In dat jaar ging de eer naar de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh, die als eerste piloot solo de Atlantische Oceaan overstak. Prijswinnaars worden niet per se altijd geroemd om hun prestaties. Onder anderen Stalin en Hitler stonden op de voorpagina van het blad.