NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe Philip Morris-sigaret houdt verslaving gewoon in stand'

"Wij wachten al heel lang op het einde van de traditionele sigaret, maar dit is niet de oplossing." Arts en epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut reageert op de claim van tabaksproducent Philip Morris dat er een einde komt aan het ouderwetse roken met hun IQOS.

De elektronische IQOS verhit de tabak alleen en verbrandt deze niet en daardoor krijgt de roker 90 procent minder schadelijke stoffen binnen, claimt de fabrikant. "Maar je houdt de nicotineverslaving hiermee gewoon in stand, daarmee lijkt het op de e-sigaret."

En dat de nieuwe uitvinding op de e-sigaret lijkt, vindt Croes niet positief. "Wat je hoort van gebruikers is dat ze het niet lekker genoeg vinden. Dus dan gaan ze er toch weer bij roken." En minder roken is ook gewoon schadelijk, zegt de arts. "Het maakt niet veel uit of je dertig of twintig sigaretten per dag rookt."

Daarnaast inhaleren mensen die minder gaan roken vaak dieper dan voorheen, vertelt de arts. "En dat maakt het dan weer schadelijker." Toch is Croes niet helemaal negatief. "Bij veel mensen slaan bekende methoden om te stoppen bijvoorbeeld niet aan, dus misschien zijn ze hier toch mee geholpen."

We kunnen niet vaststellen hoe schadelijk of onschadelijk het is.

Esther Croes

Maar of mensen hiermee 'veilig' te helpen zijn, is eigenlijk niet te zeggen, benadrukt ze. "Al het onderzoek naar de IQOS is gefinancierd door de tabaksindustrie zelf. Er is geen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan. We kunnen dus nog niet vaststellen hoe schadelijk of onschadelijk het is."

Maar hoe moet je mensen dan wel helpen? "Er zijn twee manieren om roken uit te bannen. Ten eerste voorkomen dat kinderen beginnen, daar zetten we in Nederland ook sterk op in. En mensen helpen met stoppen, vooral door coaching in combinatie met medicatie."

Roken verbieden is volgens Croes geen haalbare oplossing. Daarvoor ‎staan internationale verdragen en praktische problemen als handhaving in de weg. "Via strikte regelgeving kan de overheid wel roken minder vanzelfsprekend maken, maar een verbod lijkt me met verkoop via internet en in omringende landen niet erg zinvol."

Het 'hoe' is dus niet klip en klaar, maar het 'waarom' wel, vindt Croes. "Elk half uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van roken. Mensen moeten beseffen dat het levensgevaarlijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl