Zestien jaar geëist tegen corrupte douanier
Het Openbaar Ministerie eist zestien jaar cel tegen douanier Gerrit G. voor zijn rol bij de smokkel van grote hoeveelheden cocaïne in de Rotterdamse haven. Volgens het OM is de man schuldig aan corruptie en witwassen.
Door zich te laten omkopen heeft G. de douane verraden, vindt het OM. Een van de verdachten noemde G. in een afgeluisterd gesprek "de kip met de gouden eieren".
Gerrit G. werkte op de afdeling pre-arrival. Daar wordt bepaald welke containers worden gecontroleerd en welke meteen kunnen passeren. G. zou containers met drugs hebben doorgelaten en daarvoor een riante vergoeding hebben gekregen van de handelaren.
Het Openbaar Ministerie zei in het requisitoir dat hulp van binnenuit nodig is om drugs in te voeren via de Rotterdamse haven. "Criminelen zoeken de mazen in het net. Corruptie gaat van havenwerkers die hun pasje uitlenen tot douaniers", aldus de officier van justitie.
Miljoenen
G. kreeg van de drugscriminelen een flink percentage van de waarde van de drugs die hij doorliet. Volgens het OM heeft de douanier daarmee miljoenen verdiend en moet hij 3,5 miljoen euro terugbetalen. "Maar dat is maar het topje van de ijsberg."
Bij zijn aanhouding bleek dat G. meer dan een miljoen euro aan contanten bewaarde in een verborgen ruimte in zijn huis. "Gerrit G. leefde er vorstelijk van. Hij vloog meerdere keren per jaar business class naar Curaçao en stuurde zijn dochter naar een privé-opleiding", aldus het OM. De douanier kocht ook een boot op Curaçao.
Liquidaties
Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de invoer en handel in drugs de samenleving ondermijnen. "Er gaat veel contant geld in om. Er ontstaat een parallelle, deels onzichtbare economie. Conflicten worden beslecht met liquidaties."
Deze criminele afrekeningen zijn ook een gevaar voor de gewone Rotterdammer. Zo werd op 1 januari 2014 in Berkel en Rodenrijs GGZ-directeur Rob Zweekhorst vermoord. Hij had volgens het OM de pech dat hij leek op Dennis van den B., een van de medeverdachten van Gerrit G. Hij woonde in dezelfde wijk. Zweekhorst is zeer waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een persoonsverwisseling.
Tegen Dennis van den B. en twee andere verdachten die G. zouden hebben omgekocht, zijn celstraffen van acht tot twaalf jaar geëist.