Het Openbaar Ministerie komt vandaag met de strafeis tegen douanier Gerrit G. Hij wordt verdacht van corruptie. Zijn aanhouding vorig jaar bracht een schok teweeg. Want G. was de ideale mol voor drugscriminelen.
Hij was niet zomaar een douanemedewerker, maar zat op de afdeling pre-arrival, waar bepaald wordt welke containers worden gecontroleerd. Tegen een riante vergoeding liet G. containers met drugs door. Zo moet hij miljoenen euro's hebben verdiend.
Coke
Tienduizenden kilo’s cocaïne worden jaarlijks via de Rotterdamse haven het land in gesmokkeld. Enkele weken geleden stond de teller van onderschepte drugs al op ruim 12.000 kilo cocaïne. Een groot deel van de drugs wordt echter niet gevonden. Tegen elke onderschepte partij drugs staan er vier of vijf die niet zijn ontdekt, zeggen bronnen in het criminele circuit.
Criminelen kunnen niet zonder hulp van binnenuit. Denk aan medewerkers van havenbedrijven die tippen waar een container staat of zelfs hun pas uitlenen, zodat criminelen de drugs uit de container kunnen halen. Of corrupte douaniers die ervoor zorgen dat containers zonder enige controle de haven mogen verlaten.
Code rood
De taak van Gerrit G. en zijn collega’s op de afdeling pre-arrival was om in de grote stroom containers de exemplaren te selecteren die gecontroleerd moeten worden. Dat gebeurt op basis van profielen. Waar komt de container vandaan? Wat zit erin? Wie is de afzender? En voor wie is de container bestemd? Een container waar een luchtje aan zit, krijgt de code 'rood' en moet door de scan of worden geopend.
G. deed dit werk van achter de computer. Met een simpele handeling kon hij een container omzetten van 'rood' naar 'wit'. Zelfs vanuit huis. Een betere mol kun je als drugscrimineel niet wensen. Inmiddels is duidelijk dat G. niet de enige corrupte medewerker was op de afdeling pre-arrival. Ook zijn collega Gertie V. staat terecht voor corruptie.
"Rotterdamse Holleeder"
De nummers van de containers kreeg G. netjes aangeleverd door de criminelen voor wie hij werkte. Een van hen is Henk E., ook wel de Rotterdamse Willem Holleeder genoemd. Uit het politieonderzoek bleek dat de douanier G. meermaals contact had met criminelen.
Hij hielp ze niet alleen met het doorlaten van de containers, maar gaf ook tips om niet de aandacht te trekken. Zo waren volgens hem meloenen als deklading beter dan ananassen en gaf hij namen van transportbedrijven die door de douane als betrouwbaar werden gezien.
Miljoen in huis
G. werd goed beloond voor zijn diensten. Hij kreeg 7,5 procent van de waarde van elke partij drugs die dankzij hem het land binnenkwam. Bij G. thuis werd na zijn aanhouding ruim een miljoen euro aan contant geld gevonden. Direct na zijn aanhouding vorig jaar legde hij een aantal verklaringen af, maar na de wisseling van advocaat zweeg hij.
Ook bij de rechtbank, waar hij terechtstaat met enkele drugscriminelen, houdt G. de lippen stijf op elkaar. In verband met zijn eigen veiligheid, zegt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. Omdat zijn vrouw ernstig ziek was, mocht G. zijn proces in vrijheid afwachten. Vandaag hoort hij of hij toch de gevangenis in moet.