Vaccinatie
NOS NieuwsAangepast

RIVM: twijfelende ouder met vragen over vaccinatie serieus nemen

Wie 'vaccineren' googelt, vindt eerst de site van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, gevolgd door de website Vaccinvrij en een homeopathische site. Het Rijksvaccinatieprogramma komt pas veel later in de zoekresultaten.

Geen wonder dus dat ouders al snel verhalen tegenkomen over aluminium en formaldehyde in vaccins en hersenbeschadigingen door bijwerkingen. Het leidt soms tot twijfel bij ouders: wel of toch niet vaccineren. Het RIVM wil nu 2 miljoen euro extra voor betere voorlichting.

"Doel is niet om mensen te overtuigen; het vaccinatieprogramma verkoopt zichzelf wel", zegt Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). "We moeten het alleen uitleggen."

Het geld is bedoeld om jeugdartsen meer training en tijd te geven om dit soort kritiek te bespreken. "Het RIVM gaat geen reclamecampagne maken. Er moet meer ruimte komen voor een gesprek over specifieke zorgen over een specifiek kind. Mensen maken zich serieus zorgen, dus daar moet je serieus mee omgaan."

Van Vliet kan de vragen nu al opsommen. Praktische informatie over wat een vaccin doet of hoe erg een ziekte is, bijvoorbeeld, of meer kritische opmerkingen over vermeende bijwerkingen als autisme of allergieën.

"Er is heel veel foutieve informatie in omloop. Die is ook redelijk eenvoudig te weerleggen", meent Van Vliet. "Een veel voorkomende vraag van antroposofen is bijvoorbeeld of borstvoeding niet voldoende bescherming biedt. Het antwoord is: nee, tegen deze ziektes niet, wel tegen een heleboel andere."

Geen kwik of rattengif

Op zijn site geeft RIVM nu ook al antwoorden op dat soort vragen. Dat er geen kwik in vaccins zit, of rattengif. Dat er minder aluminium in een prikje zit dan dat een baby via voedsel binnenkrijgt. Dat ons eigen lichaam dagelijks meer formaldehyde aanmaakt dan er in vaccins zit.

Betere vragen

Volgens Van Vliet zal het RIVM de gevraagde 2 miljoen euro niet inzetten om actief de critici te benaderen. "Wij richten ons op de ouders en hun eigen kind, niet op de mensen die actief zijn tegen vaccins. Daar zijn we wel mee in gesprek, maar daar richten we ons nu niet op. Dit gaat om mensen met een jong kind die vragen hebben."

Van Vliet heeft er geen probleem mee dat mensen googelen voor ze hun kind een prikje laten geven. "Het heeft ook zijn voordelen. Mensen zijn beter voorbereid en kunnen betere vragen stellen. Wij moeten daarop een antwoord formuleren. Je moet niet alles als een probleem zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl