Duidelijkheid gevraagd over weigeren niet-ingeënte kinderen op kinderopvang
Boink, de belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang, wil dat de overheid snel duidelijk maakt of ondernemers in de kinderopvang kinderen mogen weigeren die niet zijn ingeënt. Boink heeft de politiek opgeroepen actie te ondernemen, omdat de ondernemers bang zijn dat ouders tegenover elkaar komen te staan.
Voorzitter Gjalt Jellesma van Boink verwijt de politiek dat er, twee jaar na een uitbraak van mazelen in Den Haag, nog altijd geen maatregelen zijn genomen. Intussen daalt de vaccinatiegraad met een half procentpunt per jaar.
In het radioprogramma Nieuws en Co constateerde Jellesma dat steeds meer ouders, vooral in de grote steden, ervoor kiezen hun kind niet laten vaccineren. De vaak hoogopgeleide ouders zijn kritisch over de mogelijke gevolgen van een inenting.
Complicaties
De discussie over het weigeren van niet-ingeënte kinderen in de opvang ontstond twee jaar geleden. Toen werd een baby in Den Haag van acht maanden ernstig ziek door de complicaties van een besmetting met mazelen. De baby liep de ziekte op in de kinderopvang en zou zijn besmet door een ouder kind zijn geweest dat bewust niet was gevaccineerd.
De baby was nog niet ingeënt. Kinderen krijgen de zogenoemde BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond pas als ze 14 maanden zijn.
Transparantie
Gjalt Jellesma van Boink vindt dat ouders het recht hebben om hun kind niet te laten inenten, maar ze moeten daar wel transparant over zijn. Hij meent dat andere ouders het recht hebben om te weten wanneer er een kind in de opvang bewust niet is ingeënt. Op basis daarvan kunnen ouders kiezen of ze hun kind wel of niet laten opvangen in dezelfde groep als het niet-gevaccineerde kind.
De Boink-voorzitter: "Ik heb er de laatste dagen met ondernemers in de kinderopvang over gesproken en die zeggen dat de kwestie nog steeds speelt en dat ze ermee worstelen. Niemand wil kinderen weigeren, maar ook niemand wil in een gevecht terechtkomen tussen ouders die wel en niet voor inenten zijn." Vandaar ook zijn beroep op de overheid om duidelijkheid te scheppen.
Vaccinatieschade
Irene Maat heeft kinderen en kleinkinderen. Haar kleinkinderen zitten op een kinderdagververblijf en zijn niet ingeënt. Maat is kritisch over vaccinaties. Haar eerste kind heeft nog alle inentingen gehad, maar ze kreeg bedenkingen: "Ik kreeg weerzin tegen het voldumpen van zo'n heel klein lijfje met allemaal chemische stoffen." Het tweede kind van Maat heeft sommige vaccinaties wel gehad, maar haar derde kind dat in 1995 werd geboren, heeft ze niet meer laten inenten.
Nicole Gommers vindt dat crèches niet-ingeënte kinderen moeten kunnen weigeren. Zij is de moeder van het kind in Den Haag dat met acht maanden de mazelen kreeg en met complicaties in het ziekenhuis belandde.
"Ik denk dat je het risico niet moet nemen met zeer jonge kinderen op een kinderdagverblijf. Ik had het in ieder geval willen weten. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat de meeste ouders zich hier helemaal niet van bewust zijn en dat ze er zeker van schrikken dat ze hun jonge baby naar een plek brengen waar dit kan gebeuren."
"Dit is niet een onschuldig verkoudheidje. Op het moment dat een ziekte als mazelen slecht uitpakt voor je kind, dan kan dat zeer ernstig verlopen zoals dat bij mijn zoon is gebeurd. Ik had dit willen weten."