Na keiharde strijd en een verrassende uitslag volgt verzoening
De verzoening begon al in de overwinningstoespraak van de volgende president. Daarin liet Trump zich van een verrassend presidentiële kant zien. Hij was rustig, complimenteerde Hillary Clinton met haar campagne, en bedankte zijn aanhang en zijn team. Over het 'opsluiten' van Hillary Clinton repte hij met geen woord meer.
In zijn speech benadrukte hij dat hij "president voor alle Amerikanen" wil zijn en de economische groei zal verdubbelen.
Een vermakelijk detail was dat zijn jongste zoon, de 10 jaar oude Barron, tijdens zijn speech vol in beeld, ontzettend zijn best stond te doen om na de lange en uitputtende verkiezingsnacht niet in slaap te vallen.
In het Clinton-kamp bleef het lang stil. Afgelopen nacht werd haar aangekondigde speech uitgesteld, toen haar nederlaag onvermijdelijk was geworden. Pas rond half zes vanmiddag liet de verliezende presidentskandidaat voor het eerst weer van zich horen.
Clinton zei in haar toespraak dat de klap pijnlijk was, maar dat ze hoopt dat Trump een succesvolle president zal worden. "We willen allemaal een beter Amerika en moeten voor hem openstaan en hem een kans te geven om te leiden."
Ook bedankte ze Barack en Michelle Obama voor hun "stijlvolle en vastberaden leiderschap". Verder sprak ze de hoop uit dat ooit ook het "hoogste en hardste glazen plafond wordt versplinterd".
Vlak na Clinton hield ook president Obama een toespraak. Daarin zei hij dat hij er alles aan gaat doen om tot een vreedzame machtsoverdracht te komen.
"Het is geen geheim dat ik nogal wat meningsverschillen heb met de nieuwe president", zei Obama. "Maar die had ik ook met George Bush, mijn voorganger." Toch verliep de wisseling van de wacht in het Witte Huis acht jaar geleden vlekkeloos, zei de president, en dat moet nu ook gebeuren.
Hij heeft Trump uitgenodigd om morgen naar het Witte Huis te komen om de overgangsperiode naar 20 januari 2017 te bespreken. Op die datum wordt Trump beëdigd als president.
De belangrijkste Europese beurzen en de Amerikaanse Dow Jones Index reageerden mild op verkiezing van Donald Trump. In Europa openden de beurzen met licht verlies, maar met zijn toespraak wist Trump het vertrouwen snel te herstellen. De Dow Jones opende zelfs met lichte winst.
Intussen begonnen de felicitaties aan Trump binnen te stromen. De Franse rechts-nationalistische Marine Le Pen was een van de eersten die Trump feliciteerde, zelfs al ruim voordat hij de benodigde 270 kiesmannen had bemachtigd.
Regeringsleiders reageerden overwegend positief, en benadrukten dat ze graag met Trump willen samenwerken. Opvallend was de felicitatie van de Mexicaanse president Pena Nieta die, ondanks Trumps harde woorden aan het adres van Mexico en de Mexicanen, heeft gezegd dat hij de samenwerking met de VS wil intensiveren, "op basis van wederzijds respect".
Frankrijk moest de felicitatiebrief snel nog even opnieuw schrijven, want de brief die klaarlag was voor Clinton bedoeld.
Namens Nederland bracht premier Rutte zijn felicitaties over. "Ik wens hem van harte geluk met zijn uitverkiezing", aldus Rutte. "Ik ben zeer gemotiveerd om onze samenwerking tot een succes te maken." PVV-leider Wilders noemde het een "historische overwinning" en zei dat "de politiek nooit meer hetzelfde zal zijn". Volgens Wilders zullen nu ook kiezers in Nederland en Europa zich tegen de gevestigde politiek uitspreken.