NOS NieuwsAangepast

'Ik heb hard gewerkt om in de Quote 500 te komen'

"Ik heb er hard voor gewerkt en ben trots dat ik er zelf in sta." Peter Gillis, eigenaar van Oostappen Vakantieparken, is een van de weinige miljonairs uit de Quote 500 die openlijk over zijn notering praat. De goudgerande lijst hangt op een prominente plek in zijn appartement. Hij slaapt zelfs met de Quote 500 onder zijn hoofdkussen. "Ik vind het een mooi boek, ik zie het als mijn bijbel", zegt Gillis.

De nieuwe editie van de lijst met rijkste Nederlanders komt vandaag uit. Omdat het de twintigste keer is zette zakenblad Quote voor de gelegenheid duizend vermogenden op een rij.

De rijkste van het land is Randstad-oprichter Frits Goldschmeding. Zijn vermogen bedraagt volgens het blad 3,5 miljard euro - bijna een kwart minder dan vorig jaar. Op plek twee en drie staan respectievelijk Dik Wessels (directeur van bouwbedrijf VolkerWessels) en ondernemer Hans Melchers (voormalig eigenaar van chemiebedrijf Melchemie, nu investeerder en kunstverzamelaar).

Peter Gillis heeft de Quote 500 op een prominente plek hangen.

Peter Gillis heeft sinds vorig jaar een plekje op de lijst. Hij is niet bang dat criminelen hem in het vizier krijgen door de notering. "Iedereen kan bij de Kamer van Koophandel allerlei informatie ophalen. Het betekent niet dat er een gevulde bankrekening is, want veel geld zit vast in de vakantieparken. Mensen moeten niet denken dat er veel te halen is."

Gillis kwam vorig jaar in de lijst binnen op plek 290, nu zakt hij naar 343. Hij is goed voor 75 miljoen euro, 1 miljoen euro minder dan een jaar geleden.

"Er is een miljoen verdampt volgens Quote. Dat kan kloppen, want we hebben verlies geleden", zegt Gillis. "Maar 2016 ziet er goed uit. Er kan zo weer een stijgende lijn in zitten."

Gillis is een uitzondering. In het algemeen zijn de rijken volgens het zakenblad rijker geworden. Het totale vermogen van de 500 rijkste landgenoten steeg met ruim 7 procent. Vooral Jitse Groen, eigenaar van Takeaway.com (Thuisbezorgd), maakt een enorme sprong. Door de beursgang van zijn bedrijf is zijn vermogen met meer dan 600 procent gestegen.

Grootste verliezers zijn ondernemers uit de kledingbranche. Zo daalt ondernemer Roland Kahn (Coolcat, MS Mode) op de lijst. Mode-ondernemer Herman Franzen (The Sting) is de grootste daler op de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl