Protest in Rabat na de dood van een visverkoper
NOS NieuwsAangepast

Protest na dood Marokkaanse visverkoper breidt zich uit tot Rabat

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

In Marokko wordt opnieuw gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van Mohsin Fikri. De 31-jarige visverkoper uit Al Hoceima kwam vrijdag om het leven in een vuilniswagen. Dat gebeurde toen Fikri zijn in beslag genomen koopwaar uit de vuilniswagen wilde terughalen nadat hij aan de kant was gezet. In de hoofdstad Rabat gingen zo'n 1500 mensen de straat op.

Direct na zijn dood gingen inwoners in Al Hoceima al de straat op. Gisteren volgden Marokkanen in Nador en Tetouan. Vandaag is er dus een demonstratie in de hoofdstad en ook in andere plaatsen zou zijn gedemonstreerd. De betoging in Rabat verliep vreedzaam.

Vreedzaam

Zij die oproepen tot protest benadrukken dat de protesten vreedzaam moeten verlopen. De vergelijking met de zelfverbranding van de Tunesische straatverkoper Mohammed Bouazizi in 2010 wordt getrokken. Zijn dood was de aanleiding van de Jasmijnrevolutie en later de Arabische Lente. Veel betogers zeggen dat ze niet uit zijn op een revolutie, maar ze willen wel verandering.

Minister-president Abdelilah Benkirane riep zijn aanhangers op niet te gaan demonstreren. Tot grote verontwaardiging van veel Marokkanen, die vonden dat Benkirane zich had moeten uitspreken tegen de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag.

Corruptie en machtsmisbruik

De Marokkanen houden de autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van Fikri. Volgens hen is die een gevolg van een systeem van corruptie en machtsmisbruik waar vooral kleine ondernemers de dupe van zijn. In Marokko is veel werkloosheid en straatverkoop is vaak de enige manier om toch aan een inkomen te komen. Het levert vaak slechts enkele euro's per dag op, waarmee net kan worden voorzien in het dagelijkse onderhoud als onderdak, eten en school voor de kinderen.

Fikri onderhield met zijn salaris tien familieleden. Een vergunning is voor veel van deze mensen onbetaalbaar. Af en toe een agent een paar tientjes toeschuiven om dan in ieder geval de verkoop voort te kunnen zetten is voor hen het enige alternatief. De Marokkanen die nu de straat op gaan, zijn klaar met dit systeem. Zij voelen zich gekleineerd en eisen het recht om op een eerlijke en waardige manier hun geld te kunnen verdienen.

Onderzoek

De onrust ontstaat net nu koning Mohamed VI op staatsbezoek is in Tanzania. Vooralsnog ziet de monarch geen reden om zijn bezoek af te breken. Wel heeft hij het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven de zaak uit te zoeken en ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken worden gestraft.

De vraag is of de vuilniswagen bewust is aangezet toen Fikri erin stond en of de geruchten dat een agent hier opdracht toe had gegeven kloppen. Ook het feit dat Fikri de 500 kilo zwaardvis in de haven kon kopen, onder toeziend oog van de havenautoriteiten, wordt onderzocht. In deze periode van het jaar mag deze vissoort niet worden gevangen. Eenmaal buiten de haven werd Fikri door de politie gestopt en werd zijn lading in beslag genomen.

Fikri is vandaag onder grote belangstelling begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl