Topman NXP: onderhandelingen miljardenovername waren taai
Het waren taaie onderhandelingen, zegt topman Guido Dierick van NXP enkele uren nadat hij uit het vliegtuig uit de Verenigde Staten is gestapt. Daar rondde hij de gesprekken af met het Amerikaanse bedrijf Qualcomm. "Er was de wil van beide kanten om eruit te komen, maar het gaat wel om heel veel geld". Uiteindelijk legden de Amerikanen 43 miljard euro op tafel voor NXP.
Guido Dierick is ondanks het verlies van zelfstandigheid tevreden met de overname, omdat het toont dat NXP goed bezig is. "Natuurlijk heb ik gemengde gevoelens, want het is anders dan dat je zelf een bedrijf overneemt, zoals wij vorig jaar deden. Maar ik ben trots op wat wij bereikt hebben". NXP is nu 80 keer meer waard dan op het hoogtepunt van de economische crisis.
De topman is niet bang dat er veel banen verloren gaan door de overname, maar daar zijn de vakbonden niet gerust op. "Dat snap ik wel en misschien verdwijnt er op het hoofdkantoor in Eindhoven ook wel wat werk. Maar we zijn elkaar aanvullende bedrijven, dus ik denk dat dat reusachtig meevalt".
Hij zegt dat de Amerikanen NXP juist kopen voor de researchafdeling. "We hebben 800 onderzoekers hier op de High Tech Campus in Eindhoven, dus ik denk dat daar eerder versterking komt dan dat er mensen weggaan"
Op de productielocatie in Nijmegen verwacht hij helemaal geen banenverlies. "Qualcomm heeft geen enkele fabriek, ze willen graag door met de fabrieken die wij hebben".
Strategie
Volgens hem zijn de Amerikanen vooral geïnteresseerd in de technieken die NXP heeft op het gebied van chips voor smartphones en chips voor het 'internet der dingen', het toenemend aantal slimme apparaten dat zelfstandig keuzes kan maken. Daarom zetten de Amerikanen volgens hem de eerste stap: "We hebben onszelf niet te koop gezet en zijn op een gegeven moment benaderd".
Ook voor NXP ziet Guido Dierick veel voordelen van de overname, vooral voor de langere termijn. "Op de korte termijn hebben we alle technologieën in huis", zegt hij, "maar op een gegeven moment heb je heel veel meer computerpower nodig in je chips". Volgens hem heeft NXP dat nog niet en Qualcomm wel. "Dus voor ons is het uit strategisch oogpunt eigenlijk een hele mooie combinatie".