De vlag van Vander Beek
NOS NieuwsAangepast

Bijzondere vlag D-Day naar Nederland

De vlag die de geallieerden op D-Day in 1944 voerden bij de landing op Utah Beach in Normandië wordt tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. De vlag wordt vandaag in aanwezigheid van minister Hennis van Defensie met militair ceremonieel verwelkomd. Daarbij zijn ook twintig Amerikaanse veteranen aanwezig.

De vlag werd in juni gekocht door Rotterdammer Bert Kreuk, die er 514.000 dollar voor betaalde. "Toen ik de vlag zag, wist ik dat ik hem zou verwerven. Ik heb in de VS in vrijheid mijn 'American dream' geleefd. Heb een groot bedrijf opgebouwd, heb alles bereikt. Ik wil dat de offers die de geallieerden voor onze vrijheid hebben gebracht, niet in de vergetelheid raken."

"Het is een heel emotionele aankoop geweest", zegt Kreuk. "De vlag is gerafeld, er zitten kogelgaten in van een Duits geweer. Je ziet dat hij destijds in een chaos aan land is gekomen."

Dit is het belangrijkste voorwerp uit de landing van D-Day dat nog in particuliere handen is.

Beschrijving veilinghuis

De vlag hing op 6 juni 1944 op de achtersteven van Landing Craft Control 60 van de Amerikaanse luitenant Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. De Amerikaanse marine had zes LCC's, voorzien van nieuwerwetse radar om de invasiemacht langs mijnenvelden en andere obstakels te loodsen.

Vander Beeks LCC zou samen met twee andere dienstdoen op Utah Beach, een van de twee Amerikaanse zones. Hij kwam er echter alleen voor te staan toen de ene LCC al bij de Britse kust uitviel en de tweede onderweg op een boei voer. Daardoor kwam Vander Beek alleen aan in Normandië.

"Dit is het belangrijkste voorwerp uit de landing van D-Day dat nog in particuliere handen is", oordeelde het veilinghuis dat de vlag veilde. "Voor sommige Amerikaanse militairen die die dag het strand bestormden zal dit de laatste vlag zijn geweest die ze ooit zagen."

Bijzondere D-Day vlag naar Nederland

Door mist, wind en stroming miste Vander Beek op D-Day zijn officiële landingsplek met 500 meter. "Dan beginnen we de oorlog gewoon hier", was de stoïcijnse conclusie van generaal Roosevelt (zoon van de oud-president). Het bleek uiteindelijk een gelukje: de Duitse verdediging was daar veel minder zwaar dan op het oorspronkelijke punt.

Die dag voer Vander Beek in zeven en een half uur negentien keer van en naar het front. Zijn LCC loodste andere vaartuigen naar het strand. De vlag van zijn schip was het enige souvenir dat hij na de oorlog mee naar huis zou nemen. Een held wilde hij niet genoemd worden. "Dat waren degenen die hun leven hebben gegeven", zei hij ooit. Toen hij in 2014 overleed, besloot zijn familie de vlag te verkopen.

Soldaten voor de kust van Normandië op 6 juni 1944

Koper Bert Kreuk woonde en werkte 20 jaar in de VS. Hij had daar een bedrijf dat spullen leverde aan de luchtvaartindustrie. Hij verkocht het in 2007 en richt zich sindsdien op zijn hobby: het verzamelen van kunst. Op gegeven moment belde het veilinghuis hem met het bericht dat er een heel interessant object geveild ging worden.

Omdat hij opgroeide met verhalen van zijn oom die als jong kind familie verloor bij het bombardement op Rotterdam, sprak het verhaal van de vlag Kreuk aan. "Dat heeft altijd veel indruk op me gemaakt. De vrijheid die we hebben is niet vanzelfsprekend. Dat zie je ook nu in Turkije. Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren om dat verhaal door te vertellen. Vandaar dat ik de vlag niet zelf houd."

Kreuk geeft de vlag eerst in bruikleen aan het Nationaal Militair Museum. "Ik heb ook aanvragen van musea uit Normandië en over de hele wereld. Maar als Nederlander wil ik dat hij in Nederland is. De vlag komt nu terug naar Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl