NASA-sonde op weg om planetoïde-gruis naar aarde te halen
De NASA heeft een ruimtesonde gelanceerd die enkele grammen gruis van een planetoïde naar aarde moet halen. De Atlas V-raket met de Osiris-Rex aan boord steeg vannacht op vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral.
Osiris-Rex, ter grootte van een flinke auto, moet in augustus 2018 aankomen bij de planetoïde Bennu. Die planetoïde met een diameter van 500 meter draait in een baan om de zon die vergelijkbaar is met die van de aarde.
De sonde zal na aankomst Bennu tot in detail in kaart gaan brengen en analyseren, om de juist plek te vinden waar een uitschuifbare arm een monster van het ruimtepuin kan nemen. In juli 2020 moet Osiris-Rex Bennu enkele seconden zeer dicht naderen, zodat een uitschuifbare arm met een stofzuiger ongeveer 60 gram materiaal kan vangen. Daarna begint Osiris-Rex aan de terugreis naar aarde, waar hij in 2023 moet aankomen.
Tijdcapsule
Wetenschappers willen het materiaal op aarde analyseren om meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel. Volgens hen is Bennu een soort tijdcapsule, omdat de planetoïde al 4,5 miljard jaar om de zon draait. Zo zouden de monsters meer kunnen vertellen over hoe het water op aarde terecht is gekomen.
In totaal zal Osiris-Rex 6,5 miljard kilometer afleggen. Als de sonde met een parachute zijn buit op aarde gedropt heeft, zal het ruimtevaarttuig in een baan om de zon worden gestuurd. De missie kost ongeveer 800 miljoen dollar.