Shell wil doorgaan met Groningse gaswinning
Nederland kan nog miljarden aan aardgasbaten verdienen, mits de productie van het resterende Groningengas veilig en doelmatig gebeurt en op steun van de mensen in Groningen kan rekenen. Het geld dat ermee verdiend wordt moet geïnvesteerd worden in de Groningse economie en in de overgang naar andere energiebronnen.
Dat schrijft president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland in een brief aan de Commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer. Het stuk is een bijdrage voor het rondetafelgesprek over de gaswinning in Groningen.
"Veel mensen voelen zich onveilig en zijn bezorgd over de afhandeling van schadeclaims en over de voortgang van de preventieve versterking van huizen en gebouwen. Shell neemt deze gevoelens van onvrede serieus", schrijft Van Loon.
Kurk
Met het oog op de dalende gaswinning en de werkgelegenheid pleit Shell voor een grondige analyse van de kosten en baten van de gaswinning, voor zowel de provincie Groningen als voor Nederland als geheel.
Het Groningerveld is volgens Shell de kurk waar de Nederlandse gassector op drijft en goed voor 16.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen.
"Nederland moet in staat gesteld worden zo goed mogelijk gebruik te maken van de resterende binnenlandse gasvoorraden," zegt Van Loon, "op een manier die ook de steun heeft van de mensen in Groningen". Dit vraagt duidelijkheid op de lange termijn en investeringszekerheid voor betrokken bedrijven.
Gascentrales heropenen
Ondertussen wil Shell sneller en meer doen in de omschakeling van fossiele brandstof naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie. Shell is al mede-eigenaar van het offshore windpark bij Egmond aan Zee.
Daarnaast pleit Shell naast energiebesparingen voor het sluiten van de kolencentrales en voor het heropenen van de gascentrales, die veel schoner zijn dan de nieuwste kolencentrales. Gascentrales blijven de komende decennia tijdens de energietransitie nodig voor de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.
De Tweede Kamer organiseert donderdag 8 september een rondetafelgesprek over de gaswinning in Groningen. Shell Nederland-directeur Marjan van Loon neemt daaraan deel als een van de aandeelhouders van de NAM.