NOS Nieuws

Uittocht bij Belastingdienst zet door

Bij de Belastingdienst is de vertrekregeling nog altijd populair. In het kader van een grote reorganisatie hebben inmiddels 6900 belangstelling getoond voor de regeling, meldt het FD. Dat is bijna een kwart van de belastingambtenaren en veel meer dan waar de Belastingdienst aanvankelijk op mikte. Ambtenarenvakbond NCF ziet complete afdelingen leeglopen.

Staatssecretaris Wiebes spreekt dit beeld tegen. Hij zegt dat de populariteit van de vertrekregeling geen problemen zal opleveren. Niet alle mensen die zich gemeld hebben, zullen ook gebruik van de regeling gaan maken. 5200 mensen gaan er gebruik van maken, 200 meer dan gepland, zegt hij.

Vooral hoger betaalde controleurs en accountants hebben ingetekend op een vrijwillige vertrekregeling, waarbij ze maximaal 75.000 euro meekrijgen.

Voor lager geschaalde ambtenaren is de regeling een stuk minder aantrekkelijk. Ze lopen aan tegen een pensioenkorting en moeten drie jaar lang afzien van een WW-uitkering. "Het is een slecht spelersbeleid", zegt Albert van der Smissen van vakbond NCF, de grootste vakbond bij de Belastingdienst. "De Belastingdienst is een topclub die de topspelers verkoopt en blijft zitten met verdedigers en robots."

Zat

Volgens Wiebes gaan die gefaseerd over een periode van jaren weg, zodat er geen gaten op de werkvloer ontstaan. "Alles gebeurt met verstand en in overleg met de vakbonden." Tijdens de reorganisatie kunnen wel nieuwe mensen worden aangenomen.

De vertrekregeling werd in maart opengesteld en was van begin af aan ongekend populair. Eind mei werd al duidelijk dat het aan zijn succes ten onder dreigde te gaan en werden pogingen gedaan om mensen te ontmoedigen. De aanmeldingstermijn werd verkort tot september.

Vakbonden wijten de leegloop aan reorganisatiemoeheid. "Na vijftien jaar reorganiseren zijn mensen het helemaal zat", zegt Albert van der Smissen. "Vijftien jaar geleden werkten er nog 42.000 mensen bij de Belastingdienst, straks nog maar 24.000."

De controle van mkb-bedrijven laat te wensen over. "De controle is matig want er is minder tijd voor, er zijn minder mensen en dus minder handen aan het bed, en dat kost belastinginkomsten", stelt Van der Smissen vast. De Belastingdienst is goed voor 245 miljard euro aan belastinginkomsten.

Vertrekregeling zorgt niet voor problemen, zegt staatssecretaris Wiebes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl