102 dagen Clinton vs. Trump, een keiharde campagne in het verschiet
Nu de conventies van de Republikeinen en Democraten voorbij zijn, kunnen we ons opmaken voor de algemene verkiezingscampagne in Amerika. Nog 102 dagen en dan kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. Het belooft een keiharde en onvoorspelbare campagne te worden, zo veel is zeker. Dit is immers geen gewoon verkiezingsjaar.
Analisten gaan er al van uit dat het een van de negatiefste campagnes wordt uit de geschiedenis. De Republikeinse conventie was al grotendeels negatief ('Lock her up', 'Hillary for prison', verwijzend naar Clinton). Hoewel de Democratische conventie een optimistische boodschap had ('Love trumps fear'), zal ook Clinton de komende maanden de angstkaart trekken en wijzen op de gevaren van president Trump.
De vastgoedmagnaat uit New York is "een demagoog van eigen bodem", zei president Obama. In dezelfde zin gebruikte hij de woorden fascist en jihadist. "Een man die je uit de tent kunt lokken met een tweet kunnen we niet met kernwapens vertrouwen", schamperde Clinton over het temperament van Trump.
De vraag is hoe de Amerikaanse kiezer het waardeert als Trump en Clinton elkaar hard aanpakken. De kiezer vindt het maar niets als campagnes negatief worden en waarschijnlijk zeker niet met twee mensen die sowieso al te boek staan als de minst populaire presidentskandidaten ooit. De waarderingscijfers voor zowel Clinton als Trump hangen rond de 30 procent. De meeste Amerikanen zullen op 8 november dus het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen twee kwaden.
Maar het is nog lang geen verkiezingsdag. Eerst zijn er bijvoorbeeld nog de debatten. Op maandag 26 september zitten Trump en Clinton voor het eerst tegenover elkaar. Het zal een bikkelharde confrontatie worden tussen 'Let's make America great again' en 'America is already great', tussen 'I alone can fix it' en 'It takes a village' en tussen 'Blue lives matter' en 'Black lives matter'.
Opvallend aan de campagne tot dusver is dat Trump nog nauwelijks tv-spotjes heeft uitgezonden. Tv-spotjes horen bij verkiezingen en de Democraten spelen wat dat betreft het traditionele spel. Maar dit is geen gewoon verkiezingsjaar, zoals gezegd.
Trump lijkt geen tv-spotjes nodig te hebben. Eén controversiële uitspraak of tweet levert hem direct ruimschoots gratis publiciteit op in de nieuwsprogramma's. Daarnaast breekt hij regelmatig telefonisch in om ergens zijn zegje over te doen; de nieuwszenders willen hem maar al te graag hebben.
Naarmate verkiezingsdag dichterbij komt, zal de aandacht verschuiven naar de 'swing states', de staten die ertoe doen om te winnen. In de nationale peilingen kunnen Clinton en Trump gelijk op gaan, bij de presidentsverkiezingen gaat het om het winnen van staten, die samenkomen in het kiescollege dat bestaat uit 538 kiesmannen.
Deze worden naar rato verdeeld per staat, waarbij 270 het magische getal is. En de Democraten staan met hun 'veilige' staten dichter bij dat getal dan de Republikeinen. Volgens CNN kan Clinton nu al zeker rekenen op 236 kiesmannen. Trump heeft 191 kiesmannen achter zich. Als Clinton de belangrijke swing state Florida wint, die de laatste twee verkiezingen naar Obama ging, is het voor Trump al bijna onmogelijk om nog president te worden.
Hillary Clinton begint dus met een voorsprong aan de 102 dagen. Maar wat zegt het? Een jaar geleden had niemand voorspeld dat Donald Trump kandidaat zou zijn.
- De Clintons, 24 jaar lang onwankelbaar in de schijnwerpers
- 'Clinton klonk soms Trumpiaans, maar vooral als Bernie Sanders'
- Clinton neemt afstand van Trump door te hameren op samenwerking
- Obama: niemand was ooit geschikter dan Hillary Clinton
- Hillary Clinton nu écht presidentskandidaat
- De krakende coalitie van de Democraten