'Apocalyps-kandidaat Trump zaait angst om te kunnen oogsten'
Het was geen vrolijke boodschap die Donald Trump zijn land vannacht voorhield. De Verenigde Staten gaan zwaar gebukt onder illegale immigratie, IS-terrorisme, rassengeweld, oneerlijke handelsverdragen en instortende infrastructuur.
De enige oplossing? Donald Trump. "Luister naar wat ik zeg", zei de Republikeinse presidentskandidaat. "De misdaad en het geweld die ons land teisteren, zullen snel ophouden. Vanaf 20 januari 2017 wordt de veiligheid hersteld." Op die dag wordt de opvolger van president Obama beëdigd.
De commentaren in de Amerikaanse media gaan vanmorgen vooral in op dat doemdenken van Trump. Hij is de kandidaat van de apocalyps, schrijft The Washington Post. "Hij zaait angst, zodat hij die kan oogsten." De krant concludeert: "Er is werkelijke angst in dit land en pijn. Het vereist waarachtig leiderschap om die aan te pakken, niet het wensdenken en de demagogie van meneer Trump."
David Brooks, de conservatieve commentator van The New York Times, heeft het over een dystopische toespraak van een kandidaat die lijkt op Batman (The Dark Knight). Ook dat is een miljardair (Bruce Wayne) die de taak op zich neemt om zijn omgeving te zuiveren van ongewenste elementen.
"Dit is geen politieke partij, maar persoonsverheerlijking", schrijft Brooks over Trumps law and order-toespraak. "Recht en gezag zijn bovendien een vreemd thema voor een kandidaat die juist conflict en wanorde uitstraalt."
Geen oplossingen
In een andere analyse schrijft de krant dat Trump "chaos tevoorschijn toverde en beloofde die van de ene op de andere dag op te lossen als hij wordt gekozen". Maar hij bleef vannacht vaag over hoe hij die problemen precies aanpakt, schrijft USA Today. "De hele Trump-conventie was onophoudelijk negatief en werd verlevendigd met beloofde resultaten zonder praktische invulling."
USA Today verlangt terug naar de dagen van Ronald Reagan, die in 1980 al zei dat het tijd werd "om Amerika weer groots te maken". Maar Reagan, die door de Republikeinen wordt verafgood, had uiteindelijk een positieve boodschap en presenteerde wel specifieke plannen.
Ook een MSNBC-verslaggever constateerde dat Trump aan zijn grootste beloftes geen concrete oplossing koppelde.
De grote vraag na vannacht is of Trumps woorden aanslaan bij de kiezers. Door de overweldigende media-aandacht voor de conventie maken kandidaten over het algemeen een sprong in de peilingen, schrijft de website Politico.
Maar gezien het chaotische verloop en de pessimistische boodschap is het afwachten of het Trump lukt om Hillary Clinton voorbij te streven. Bovendien maakt Clinton vandaag of morgen haar vice-presidentskandidaat bekend en zijn vanaf maandag sowieso alle ogen gericht gericht op Philadelphia, waar dan de Democratische partijconventie begint.