Nederlandse militairen in Mali zijn 'oren en ogen' van de VN
Ruim twee jaar zijn er Nederlandse militairen gestationeerd in Mali voor de VN-missie Minusma. Vandaag werd bekend dat twee van hen zijn omgekomen. Het zijn niet de eersten die daar omkwamen, vorig jaar maart verongelukten twee Nederlanders bij een helikoptercrash.
Sinds april 2014 is Nederland betrokken bij de Minusma-missie, dat staat voor Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali. Er zijn zo'n 400 militairen met zeven helikopters in het land gestationeerd. Daarmee is het op dit moment de grootste missie waaraan Nederland deelneemt.
Minusma is bedoeld om de zwakke regering van Mali te ondersteunen en stabiliteit te brengen. In het land zijn ook Franse militairen aanwezig. Die richten zich specifiek op het bestrijden van jihadstrijders in het noorden. In totaal leveren 30 landen militairen.
Vlak na het begin van de missie publiceerde defensie een filmpje over zijn rol in Mali:
De militairen komen van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers en zijn vooral in Mali om inlichtingen te verzamelen. Die gaan naar de commandant van de VN-missie, die ze gebruikt om operaties voor te bereiden. "De Nederlanders vormen daarmee de oren en ogen binnen de VN-missie", zegt defensie.
De commando's en mariniers voeren vooral operaties uit in het oosten van Mali. Vaak gaat het dus om het verzamelen van informatie, maar ze krijgen ook andere opdrachten. Zo worden ze ingezet bij het ontmantelen van wapendepots en pakken ze strijders op die zich bezighouden met het maken van explosieven. Ze mogen daarbij geweld gebruiken.
De militairen opereren vanuit de steden Gao en Kidal in het oosten. Ze worden aangestuurd door het VN-hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako.
Naast de militairen zijn er ook dertig politieagenten mee die onder meer worden ingezet om de Malinese politie te trainen.