Kort brexit-nieuws: Merkel, Tusk en Khan over hoe nu verder
Volgens de Duitse bondskanselier Merkel is het niet realistisch dat de Britten wel toegang houden tot voordelen als de Europese interne markt, zonder dat ze daar iets voor terugdoen. Merkel vindt dat er onderscheid moet zijn tussen landen die lid willen zijn van de Europese familie, en landen die dat niet willen. Ze zei dat in het Duitse parlement.
Merkel vergeleek de Britse situatie met die van Noorwegen en Zwitserland. Ze benadrukte dat Noorwegen als niet-lid van de EU toegang heeft tot de interne markt omdat de Noren het vrije verkeer van personen binnen de EU accepteren. Volgens haar moet dat voor de Britten niet anders zijn.
Voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep heeft laten weten dat de nieuwe overeenkomst tussen de EU en Groot-Brittannië minder gunstig zal zijn voor de Britten. Volgens Dijsselbloem is het te vroeg om te bepalen wat de langetermijneffecten van de brexit op de Nederlandse economie zijn.
Vertrekprocedure
Volgens voorzitter Tusk van de Europese Raad kunnen alleen de Britten het vertrek uit de EU initiëren. Hij maakte bekend dat hij in september in Bratislava met de overgebleven Europese regeringsleiders wil praten over de toekomst van de EU.
Het Europees parlement nam vandaag een resolutie aan waarmee het Cameron oproept om "onverwijld" de EU-leiders op de hoogte te stellen van het Britse vertrek uit de Europese Unie. Het parlement wil dat de Britse regering "onmiddellijk" de vertrekprocedure begint om "schadelijke onzekerheid voor iedereen te voorkomen en de integriteit van de Unie te beschermen".
UKIP-voorzitter Nigel Farage en voorzitter Juncker van de Europese Commissie wisselden harde woorden tijdens het debat.
Onafhankelijk
Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, spreekt morgen met voorzitter Schulz van het Europees Parlement. Een meerderheid van de Schotten stemden tegen een Brits uittreden uit de EU. Sturgeon gaf eerder aan dat ze de brexit wil blokkeren. Ze bereidt een nieuw referendum voor over de onafhankelijkheid van Schotland.
Burgemeester Khan van Londen wil dat zijn stad meer autonomie krijgt om greep te krijgen op de economische onzekerheid na de brexit. Khan wil dat de Britten toegang houden tot de Europese interne markt.
De meerderheid van de Londenaren stemde tegen een brexit. Sindsdien loopt er een petitie om Londen uit te roepen tot onafhankelijke stadstaat. Deze petitie is 175.000 keer getekend. Khan benadrukte dat hij geen onafhankelijk Londen voor ogen heeft met zijn oproep voor meer autonomie.