Poolse Londenaren bang om uitgezet te worden na brexit
Guus Dietvorst
redacteur NOS Online
Guus Dietvorst
redacteur NOS Online
Twaalf jaar geleden werd Polen lid van de Europese Unie. Vanaf toen konden de inwoners werken waar ze wilden in de EU, dus ook in het Verenigd Koninkrijk. De angst bij Britse Polen na de referendumuitslag van vanochtend is dat dat binnenkort voorbij is.
De Poolse Monika komt beladen met boodschappentassen de polish deli in de Londense wijk Hammersmith uitlopen. "Het is zó erg dat ze voor een brexit hebben gestemd", zegt ze. "Hier in deze winkel, maar eigenlijk in alle winkels, werken zoveel Polen en mensen uit Frankrijk, Spanje, Duitsland. Wat nu? Ze kunnen de Tesco wel opdoeken." Tesco is de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië.
Werkvergunning
In het Verenigd Koninkrijk werken zo’n 850.000 Polen. Als ze vijf jaar of langer in het land zijn, kunnen ze een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Geschat wordt dat er 100.000 tot 400.000 Polen na 2012 het land zijn binnengekomen. Wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, moeten zij, zoals het er nu uitziet, een werkvergunning aanvragen.
"De grootste angst in de Poolse gemeenschap is dat mensen het land worden uitgezet", vertelt Adriana, hoofdredacteur van de Pools-Britse nieuwswebsite Londynek.net. "Dat gebeurt natuurlijk niet binnen een jaar. De Britten moeten eerst nog onderhandelen met Europa en dat kan nog jaren duren, maar mensen zijn wel bang."
"Zelf was ik ook geschokt toen ik vanochtend wakker werd. Het voelde als een kleine aardbeving. Ik had dit niet zien aankomen", zegt de journalist. "Dat komt vooral doordat we hier in Londen in een bubbel leven, denk ik. Er zijn relatief veel in-stemmers hier. De rest van het land heeft blijkbaar een andere mening."
Toch weet Adriana wel wat er leeft. "Ja, natuurlijk lees ik de verhalen in de kranten waarin staat dat wij alle banen afpakken. Werk dat de Britten vaak zelf niet willen doen overigens, maar goed. Wij zijn de zondebok."
Een andere Poolse, ook met de naam Monika, vreest voor haar baan. "Ik werk bij kledingzaak Marks & Spencer en ik vraag mij af of dat binnenkort nog wel gaat. Ik kan wel een verblijfsvergunning aanvragen, maar dat kost mij meer dan 1000 pond."
Maar dat is niet haar enige zorg. "Waar ik meteen aan dacht vanochtend toen ik de uitslag hoorde: kan mijn moeder straks nog wel uit Polen op bezoek komen? Ja, het leven gaat veranderen."
Volgens Monika is het volkomen onterecht dat mensen vanwege de immigratie voor een brexit gestemd hebben. "Wij betalen gewoon belasting, we hebben hier veel bedrijfjes. Je vraagt mij net wat ik dacht over de uitslag toen ik wakker werd. Ik was al aan het werk toen het resultaat bekend werd."
Toch snapt ze de stem van de 'leavers' wel. "Ze zijn bang gemaakt voor mensen uit andere landen. Ten onrechte overigens, want volgens mij is niemand in dit land 100 procent Brits."