'Werknemers Belastingdienst zijn reorganisatiemoe'
"De Belastingdienst is de weg kwijt", zegt Mieke van Vliet van vakbond FNV. "Medewerkers moeten steeds weer van het ene naar het andere kantoor verhuizen. Ze zijn inmiddels reorganisatiemoe."
Staatssecretaris Wiebes wil kijken of de vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst beperkt kan worden, nu blijkt dat te veel medewerkers er gebruik van willen maken. Een hoge ambtenaar van de Belastingdienst heeft gewaarschuwd dat de dienst mogelijk niet goed meer zal functioneren als er te veel mensen vertrekken.
Tot nu toe hebben vooral veel medewerkers met een hogere functie zich gemeld voor de regeling.
75.000 euro
Mensen die een beroep doen op de regeling krijgen afhankelijk van hun loon en dienstjaren maximaal 75.000 euro bruto mee. Als ze meer verdienen dan 75.000 euro gaat het om maximaal een jaarsalaris. "Dat is best een goedkope regeling", zegt FNV-bestuurder Van Vliet. "Want als je voor de regeling kiest, neem je officieel ontslag en heb je dus geen recht op een ww-uitkering."
Volgens Van Vliet zijn het vooral oudere werknemers die weg willen. Die zijn bij de Belastingdienst in groten getale aanwezig. De gemiddelde leeftijd bij het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onder valt, is 49,9 jaar. Daarmee is het het 'oudste' van alle ministeries.
'Tijd uitzitten'
Een ex-medewerker die anoniem wil blijven vertelt: "Het overgrote deel van de medewerkers bij de Belastingdienst is al wat ouder en werkt er vaak al tientallen jaren. Als jongere werknemer zag ik dat zestigplussers er met de pet naar gooiden. Ze zaten hun tijd uit. De gretigheid van jongeren wordt in zo'n cultuur niet beloond."
Naast de organisatiecultuur vormt het achterstallige werk waar de Belastingdienst mee te maken heeft voor sommigen een struikelblok. Een andere oud-medewerker zegt: "wat ik direct merkte was de enorme achterstand. Het voelde vaak als dweilen met de kraan open. Werkdruk heb ik niet ervaren, maar er lag wel druk op het zo foutloos mogelijk werken. Daardoor ging het allemaal langzamer."
'Niet allemaal tegelijk'
Volgens prognoses van de Belastingdienst zullen met de huidige regeling in 2023 niet de beoogde 4800 banen verdwijnen, maar bijna 8000. Toch denkt de vakbond dat het wel losloopt. "Als mensen nu aangeven dat ze weg willen, betekent het nog niet dat ze meteen vertrekken. Dat kan nog een aantal jaar duren. Ze gaan echt niet allemaal tegelijk weg."
Begin 2018 zal de regeling voor het eerst tegen het licht gehouden worden. De vakbond wil aan dat moment vasthouden en wil niet dat er nu al aan de afspraken getornd wordt.
Maandag bespreekt staatssecretaris Wiebes de situatie met de bonden.
Het voelde vaak als dweilen met de kraan open