Ouderen in het verkeer
NOS Nieuws

Senioren: alcohol in verkeer is taboe, maar dan ook helemaal

Senioren drinken meer en vaker dan de rest van de bevolking en er zijn veel oude problematische drinkers. Tegelijk is een grote meerderheid van de ouderen voorstander van een totaalverbod op alcohol in het verkeer.

Alcohol en verkeer gaan niet samen, zegt 80 procent van 950 ondervraagde leden van ouderenbond Unie KBO. Zij vinden dat iemand met zelfs maar een beetje alcohol op niet de weg op mag, ook al komt die goed door een blaastest.

Ook blijken veel ondervraagden zich te storen aan mensen die een slokje te veel op hebben. Ze nemen vooral aanstoot aan agressief en onredelijk gedrag. Dat is opmerkelijk omdat veel ouderen met de fles zijn grootgebracht, zegt Rob Vos van Unie KBO. "Vroeger golden rond alcoholgebruik andere normen en waarden dan nu."

Gezelligheid

Volgens Unie KBO zijn er 155.000 senioren met een alcoholprobleem. Zo'n 80 procent van de 65-plussers drinkt geregeld, van wie de helft twee of meer glazen per dag.

Hoewel de opvattingen over het drinken van alcohol zijn veranderd, neemt het gebruik bij ouderen op latere leeftijd niet af. Integendeel, zegt Vos. "Sommigen grijpen gemakkelijker naar drank. Ze zitten in een ander dagritme met meer tijd voor gezelligheid en daar komt dan snel een drankje bij. Anderen verdrinken het verdriet over het verlies van hun partner."

Hoofdpijn

Mede doordat de groep ouderen groter wordt, neemt ook het alcoholprobleem onder ouderen toe. Volgens de ouderenbond waren er vorig jaar 10.000 oudere hulpzoekers tegen 8000 in 2009.

Dit weekend eindigt een 'vastenactie' van Unie KBO om veertig dagen geen alcohol te drinken. Zo'n 500 senioren hebben daaraan deelgenomen. Vos: "We willen ouderen bewustmaken van de gevolgen van alcoholgebruik. Een op de vijf drinkers heeft last van alcohol, zoals slaapproblemen, hoofdpijn of een duf gevoel."

Het is niet bekend hoeveel ouderen bij een verkeersongeluk zijn betrokken na alcoholgebruik. Vorig jaar kwamen 32 senioren in het verkeer om het leven, maar er zijn geen cijfers over gevallen waarbij alcohol in het spel was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl