NOS Nieuws

Oproep van EU-president: stop het gekonkel, terug naar Schengen

De Europese Commissie komt met een noodplan voor Griekenland om hulp te verlenen aan de meer dan 20.000 vluchtelingen die aan de Grieks-Macedonische grens vast zitten. Ook is de EU bereid om landen waar veel vluchtelingen doorheen trekken, financieel te helpen. Details maakt de commissie morgen bekend.

EU-president Tusk heeft ondertussen tijdens een rondreis door Europa opgeroepen om met het politieke gekonkel te stoppen. "Ga terug naar de kern waar het allemaal begon. We openen een nieuw hoofdstuk in de vluchtelingencrisis onder de naam: Terug naar Schengen”, zo zei Tusk tijdens een bezoek aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Hij reist de komende dagen tegen de vluchtelingenstroom in naar Slovenië, Kroatië en Macedonië om zijn rondreis te eindigen in Athene en Ankara. De Europese voorman hoopt van de diverse regeringsleiders te horen wat hun wensen zijn.

Oostenrijk

De Oostenrijkse regering wil harde toezeggingen van de andere EU-lidstaten over vermindering van het aantal vluchtelingen. Wenen heeft het gevoel de afgelopen maanden onder de voet te zijn gelopen.

Oostenrijk is alleen van plan om het quotum van 80 asielzoekers per dag en 500 die op doorreis zijn om elders asiel aan te vragen, los te laten als aan de ongelimiteerde toestroom een einde komt. Of zoals de Oostenrijkse kanselier Faymann het zegt: Oostenrijk zal niet de wachtkamer voor Duitsland worden."

Vluchtelingen wachten op het station van Wenen op de trein naar Duitsland

Slovenië

Slovenië zit op dezelfde lijn als Oostenrijk. Het land van nauwelijks twee miljoen inwoners heeft sinds oktober al meer dan 400.000 vluchtelingen voorbij zien trekken. Sinds Macedonië de grens met Griekenland heeft gesloten is dat aantal drastisch gedaald. Vanuit Kroatië mag er nu nog maar één vluchtelingentrein per dag naar Slovenië en in die trein mogen maximaal 580 mensen zitten. Slovenië zal laten weten dat de huidige procedure goed werkt en er in principe niets aan hoeft te worden veranderd. De grens met Kroatië, 670 kilometer is grotendeels met prikkeldraad afgezet.

Vluchtelingen in Ljubljana, september 2015

Kroatië

Sinds het akkoord met Slovenië, Oostenrijk, Albanië, Bosnië, Montenegro, Macedonië en Servië laat ook Kroatië maar 580 vluchtelingen per dag toe. De Kroaten willen dat de buitengrenzen van de EU beter worden bewaakt. Het vertrouwen in een oplossing met Turkije, waarbij de vluchtelingen in dat land worden tegengehouden, is niet al te groot.

Vluchtelingen arriveren per trein op een station in de buurt van Zagreb

Macedonië

President Ivanov van Macedonië heeft volgens eigen zeggen veel last van de besluiteloosheid van Brussel. “Als we hadden gewacht op besluiten van de Europese leiders, dan was Macedonië overspoeld door vluchtelingen, zo liet hij deze week weten. “In tijden van crisis is ieder land verantwoordelijk voor z’n eigen oplossing.” Voorlopig worden de vluchtelingen aan de grens tussen Macedonië en Griekenland door het hek tegengehouden en passeren slechts mondjesmaat mensen de grens.

Een vluchtelingenkamp op de Macedonisch-Griekse grens

Griekenland

De Griekse regering van premier Tsipras wil vooral geld (480 miljoen zo zeggen bronnen in Athene) en steun uit Europa. Er circuleren plannen om geld uit het Europese ontwikkelingsprogramma voor hulp aan arme landen te gebruiken om vluchtelingen in Griekenland op te vangen. Woensdag maakt de Europese Commissie bekend hoeveel geld ze willen uittrekken.

Er zijn zelfs gedachten om tijdelijke vluchtelingenkampen, een soort steden, voor vluchtelingen te bouwen. Voor Griekenland dreigt nog steeds het gevaar dat het land uit het Schengen-gebied (dat een vrij verkeer van goederen regelt) wordt gezet, hoewel met name de Duitse bondskanselier Merkel zich daar fel tegen verzet. De frustratie is dat Griekenland heel weinig hulp toelaat en ook niet geholpen wil worden. De Grieken willen, zoals ze zelf zeggen, harde stevige maatregelen die ook echt werken.

Vluchtelingen op het Victorialein in Athene

Turkije

Als laatste bezoekt president Tusk Turkije. De Turken zitten maandag met de regeringsleiders in Brussel aan tafel en dan wordt besproken hoe het gaat met de eerder gemaakte afspraken. Het land krijgt drie miljard euro in ruil voor betere bewaking van de grenzen. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap en het visumvrij naar Europa reizen. Tusk zal echter te horen krijgen dat de problemen voor Turkije alleen maar groter zijn geworden.

Er komen meer vluchtelingen binnen en steun voor het Turkse standpunt om de terroristische Koerdische organisaties te bestrijden staat ook hoog op het lijstje van de Turkse premier en president. Bovendien willen de Turken harde toezeggingen over het overnemen door de EU-lidstaten van vluchtelingen die nu in de kampen in Turkije verblijven.

Vluchtelingen in Turkije op weg naar het bootje waarmee ze richting Griekenland varen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl