Onrust in Nederland over Belgische kerncentrales
Terwijl het Belgische parlement vandaag praat over het langer openhouden van de kerncentrale in Doel, nemen de zorgen over de grenzen in Nederland en Duitsland over de oude Belgische reactoren toe. In Bergen op Zoom is er vanavond een protestbijeenkomst van onder meer de Brabantse en Zeeuwse Milieufederaties.
Minister Schultz gaat morgen mee met een Nederlandse inspectie van de Belgische centrale in Doel. Burgemeesters uit zowel Brabant als Limburg hebben de afgelopen dagen hun zorgen geuit over de problemen met de kerncentrales over de grens. Zij willen dat minister Schultz die zorgen morgen ook duidelijk overbrengt aan de Belgische autoriteiten.
Noodstops
Er staan twee kerncentrales in België, met in totaal zeven reactoren: vier in Doel en drie in Tihange. Ze zijn ongeveer even oud als de enige Nederlandse kerncentrale, die in Borssele staat. Om de kerncentrales enigszins met elkaar te kunnen vergelijken, heeft de NOS in beide landen opgevraagd hoe vaak de reactoren noodstops hebben moeten maken.
In de afgelopen tien jaar zijn er bij beide centrales in Doel en Tihange in totaal 93 noodstops gemaakt, waarvan 42 in de vier reactoren in Doel. In de reactor in Borssele werden in dezelfde tijd zes noodstops gemaakt.
Het gaat hierbij om het ongepland stilleggen van een reactor, soms handmatig en meestal automatisch. De kerncentrales in beide landen benadrukken dat de afschakelingen juist een bewijs zijn van het feit dat het veiligheidssysteem in de centrale goed werkt. "Kerncentrales zijn zodanig goed beveiligd dat ze snel kunnen worden afgeschakeld als er afwijkende bedrijfsomstandigheden aan de orde zijn", aldus Borssele.
Maar de kerncentrales in België hebben de afgelopen jaren meer problemen gehad. Zo is er sabotage gepleegd en werden er scheurtjes ontdekt in reactorvaten. In november was er nog een explosie in de kerncentrale in Doel.
Toch geldt voor alle problemen dat die plaatsvonden in het niet-nucleaire gedeelte van de centrales.
Juridische procedure
België benadrukt dat de centrales veilig zijn. Daarom werd al eerder een voorlopig besluit genomen om de centrale in Doel nog tien jaar langer open te houden, ook al zou de kerncentrale uit 1975 aanvankelijk na veertig jaar dichtgaan.
De milieuvereniging Benegora, het Belgisch Nederlands Grens Overleg Regio Antwerpen, heeft grote kritiek op die beslissing. Eind vorig jaar is de organisatie begonnen met een juridische procedure in Nederland om de beslissing aan te vechten.
Demonstratie
Actievoerders van de Nederlandse organisatie Wise en van het Belgische platform 'Ons Doel: stoppen die boel' hebben aangekondigd morgenochtend te demonstreren tijdens het bezoek van minister Schultz aan de centrale in Doel.
De inspectie van Schultz is de aftrap van meer samenwerking van de inspectiediensten in Nederland en België.