Twee bordjes aan de gevel van de Van Ostadeschool in de Schilderswijk die zich de afgelopen jaren excellent mocht noemen
NOS Nieuws

'Ook scholen zonder predicaat kunnen excellent zijn'

130 scholen hebben vanochtend gehoord dat ze zich de komende drie jaar excellent mogen noemen. Om voor dat predicaat in aanmerking te komen, moeten scholen zichzelf aanmelden. De PO-Raad en de Algemene Onderwijs bond zien daarin een nadeel van het systeem: het insinueert dat scholen die zich niet aanmelden, niet excellent kunnen zijn. En dat is niet zo, stellen de onderwijsorganisaties.

Sinds enkele jaren kunnen scholen zich aanmelden voor het predicaat 'excellente school'. Scholen bepalen dan zelf waarin ze excelleren, en kunnen dat bij de onderwijsinspectie aangeven. Vervolgens bepaalt een jury of de scholen het predicaat verdienen.

De PO-Raad, de sectororganisatie van het basisonderwijs en het speciaal onderwijs, vindt het predicaat een goed initiatief en noemt het prima dat scholen zichzelf aanmelden, maar ziet daarin ook het nadeel. Die scholen weten dat ze goed zijn op een specifiek gebied, zegt de raad. "We zouden eigenlijk moeten kijken hoe iedere school kan meedingen, en niet alleen scholen die zichzelf aanmelden", zegt een woordvoerder.

Dat onderschrijft ook de AOb. "Eigenlijk zouden alle scholen mee moeten doen, want iedere school wil goed zijn", zegt woordvoerder Robert Sikkes.

Hij legt uit dat de inspectie scholen vroeger aanduidde met 'zeer zwak', 'zwak' en 'goed'. Die onderverdeling was voldoende, zegt hij. "Als je eindigt bij 'goed', dan is de kwaliteit objectief gemeten door de inspectie aan de hand van wettelijke normen." Bij 'excellent' bepaalt een jury of een school het predicaat verdient.

Beide organisaties zijn niet bang voor te veel competitie in het onderwijs. Volgens de PO-Raad zullen er geen scholen leeglopen die het predicaat niet hebben. En de AOb zegt dat ouders een school uitzoeken waar ze zich prettig bij voelen en die vooral ook niet al te ver van huis ligt. Of een school excellent is, staat daar los van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl