NOS Nieuws

Verborgen gebreken bedreigen Binnenhof

  • ANP
    Betonrot in een computerkamer van de Tweede Kamer
  • NOS
    De liften in de Tweede Kamer zijn ook aan renovatie toe
  • NOS
    In bijna alle plafonds van de Tweede Kamer zitten overvolle kabelgoten
  • NOS
    Historische tegeltjes vallen in de Tweede Kamer van de muren
  • ANP
    Betonrot op het dak van de Tweede Kamer
  • ANP
    De Mary Stuartzaal in de Eerste Kamer

De gebouwen rondom het Binnenhof kampen met een lange waslijst aan gebreken. De daken lekken, er zit betonrot in de muren, vocht trekt op en panelen vallen uit plafonds en muren.

"Een gewonde is er niet gevallen", zegt projectmanager Van der Vegte van het Rijksvastgoedbedrijf tijdens een rondleiding voor journalisten, fotografen en cameraploegen. Wel viel vorige week een metalen raamomlijsting van de toren van de Tweede Kamer.

Werkplek

Het kabinet wil het Binnenhof-complex in één keer renoveren en in dat scenario moeten alle bewoners van de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken hun werkplek voor vijf jaar verlaten. De kosten: 475 miljoen euro.

Op het oog zien de rijksmonumenten er goed uit. Het blijkt uiterlijke schijn. De rondleiding gaat langs zo'n twintig plekken via de kelder, de zolder en het dak.

Onlangs viel er nog een metalen raamomlijsting naar beneden. Een gewonde is er niet gevallen.

Projectmanager Van der Vegte van het Rijksvastgoedbedrijf

Hier en daar liggen bundels kabels open en bloot, er zijn ook gebouwen waar de volgepropte kabelgoten zijn weggewerkt in het plafond. Het is brandgevaarlijk, want waterleidingen en elektriciteitskabels liggen dicht bij elkaar.

"De brandweer vindt dit een onwenselijke situatie", zegt Van der Vegte. "We houden continu in de gaten dat het niet misgaat. We hebben ook gezorgd dat er bij brand voldoende vluchtwegen zijn."

Het Rijksvastgoedbedrijf spreekt zich niet uit over de oorzaak van het grootschalig achterstand. "We hebben heel intensief dagelijks onderhoud gedaan. Nu is het moment aangebroken om ingrijpend te verbouwen", zegt collega Ramdani van Rijksvastgoedbedrijf.

Het historische Binnenhof-complex is simpelweg niet ingericht op de moderne tijd. Van der Vegte: "Het is nu een 24/7-bedrijf. Iedereen heeft computers, mobiele telefoons, iPads; daar moeten al die kabels voor getrokken worden. Het past allemaal niet. Er moet ingrijpend verbouwd worden."

Natte kelders en kabels bedreigen Binnenhof

De Tweede Kamer moet nog een besluit nemen over het kabinetsvoorstel om het Binnenhof vijf jaar dicht te doen voor een snelle renovatie. Er is ook een mogelijkheid om te blijven, maar dan gaat de renovatie zeker dertien jaar duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl