Drugsvangst in Rotterdamse haven in november 2014
NOS Nieuws

'Corrupte Gerrit G. is niet de enige mol bij douane'

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De douanier die eerder dit jaar werd aangehouden omdat hij criminelen hielp met het invoeren van grote partijen drugs is zeer waarschijnlijk niet de enige mol binnen de douane in de Rotterdamse haven. Uit het dossier van de zaak, dat de NOS heeft ingezien, blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat drugscriminelen meer douaniers hebben omgekocht.

Het OM kan niet reageren omdat het onderzoek nog in volle gang is, zegt een woordvoerster.

De 54-jarige douanier Gerrit G. werd in april aangehouden na de vondst van een container met 400 kilo cocaïne. Het OM verdenkt G. ervan dat hij betrokken was bij meer transporten, onder meer een partij van 3000 kilo cocaïne die vorig jaar november in de Rotterdamse haven werd ontdekt.

.G zat op een cruciale plek

G. werkte voor verschillende criminelen. Daaronder bekende namen, zoals die van Henk E., die achter de smokkel van de 400 kilo cocaïne zou zitten. Maar de 3000 kilo cocaïne was vermoedelijk voor een andere topcrimineel. Voor weer een ander haalde G. een grote partijen softdrugs binnen.

De douanier zat voor de criminelen op een cruciale plaats. Door zijn functie als selecteur op de afdeling pre-arrival bepaalde hij of een container gecontroleerd moest worden. Gaf hij de code wit, dan vond er geen controle plaats.

Bakken geld

De verdachte werkte al 30 jaar bij de douane. G. kreeg vooraf van de criminelen het nummer van de container. Vanuit huis, waar hij werkte omdat zijn vrouw ernstig ziek is, kon hij met behulp zijn laptop op bevel van criminelen containers met drugs opzettelijk buiten de controles houden.

G. verdiende bakken met geld aan zijn corruptie. Hij liet sinds 2013 zeker vijf ladingen drugs door, zo verklaarde hij zelf. Hij kreeg 7,5 procent van de marktwaarde van elke kilo drugs die hij doorliet: ruim 2000 euro voor een kilo cocaïne.

In zijn huis in ’s-Gravenzande werd een tas met ruim een miljoen euro gevonden. Daarop zat een briefje met het nummer van de container waarin de 400 kilo cocaïne was aangetroffen.

Corrupte collega's

Maar G. is niet de enige corrupte douanier, zo verklaarde hij bij de politie. Hij heeft het over andere 'zebra’s' of 'strepen' die zijn omgekocht. Die termen verwijzen naar de epauletten met rangonderscheidingstekens op de schouders van de douaniers. Die andere 'strepen' controleerden G.. Maar ook een naaste collega van G. zou 'plat' zijn.

G. beroept zich inmiddels op zijn zwijgrecht en weigert nog vragen van de politie te beantwoorden. Maar aanvankelijk sprak hij opvallend open over zijn werkzaamheden voor criminelen en wat hij hoorde. Zo vertelde medeverdachte René F. volgens G. dat zij ook mensen bij de douane hadden.

"Ik zei toen nog tegen hem waarom hij dan bij mij kwam. Hij zei toen dat ik zat op een plek waar zij dat wilden. Ik vroeg toen nog waar ik zat en dat wist hij ook. Ze wisten alles van mij", verklaarde G. tegen de politie.

Afgeluisterd

Maar ook uit gesprekken die met verborgen microfoons werden opgenomen in het huis van de criminelen voor wie G. werkte, blijkt dat er meer corrupte douaniers moeten zijn. Zo zegt Henk E. tegen zijn zoon Marco dat hij naar een 'andere streep' toegaat die ook in Rotterdam werkt. En in een ander afgeluisterd gesprek hebben ze het over een contact bij de FIOD dat moet worden benaderd.

De nieuwe advocaat van Gerrit G., Jan-Hein Kuijpers, wil niet reageren. "Maar mijn cliënt praat niet meer met de politie, laat dat duidelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl