Rusland en Europa werken samen aan een missie naar de maan
De EU wil samen met Rusland naar de maan. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Russische Roscosmos zijn van plan een lander de maan te sturen. Met het toestel, de Luna 27, willen ze uitzoeken of er ook mensen op kunnen wonen.
Het is de bedoeling dat de Russische maanlander over vijf jaar wordt gelanceerd. De Luna 27 vliegt dan naar de zuidpool van de maan. Het toestel gaat kijken of er water is en of er grondstoffen zijn voor brandstof en zuurstof. ESA wil het landingsgestel ontwikkelen, maar moet nog wel toestemming krijgen van de Europese ministers.
"We moeten er naartoe", zegt Igor Mitrofanov, een van de Russische wetenschappers die het onderzoek leidt, tegen de BBC. "De 21ste eeuw wordt de eeuw waarin de maan een voorpost wordt van de menselijke beschaving."
De plannen zijn volgens Mitrofanov een vervolg op het Russische maanprogramma uit de vorige eeuw. Dat eindigde in de jaren 70. Anders dan toen wordt er nu niet met buitenlandse ruimtevaartorganisaties geconcurreerd, zegt Bérengère Houdou, hoofd van het maanprogramma bij ESA. "We willen op internationaal niveau samenwerken aan de terugkeer van de mens op de maan. Alleen op die manier kunnen we deze missie een vervolg geven."
Volgens haar is de samenwerking met Rusland logisch. "Zij hadden al een plan liggen voor een ruimte-expeditie met Luna 27. Wij kregen niet genoeg geld om zelf een missie op te zetten. We zijn blij dat we iets kunnen bijdragen aan dit project."