Aboutaleb wil meer macht voor de grote steden
De grote steden moeten meer budget en bevoegdheden krijgen. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bepleit in de H.J. Schoo-lezing. Er moet een minister voor Grote Steden en Metropoolregio’s komen, vindt Aboutaleb. Hij wil ook de bestuurlijke structuur in Nederland omkeren: niet de landelijke maar de lokale overheid aan de top van de bestuurspiramide.
Aboutaleb, sinds 2009 burgemeester van Rotterdam, signaleert een nieuwe stedelijke revolutie: "Een ingrijpende herziening van ons sociaal-economische stelsel, waarin steden en metropoolregio’s leidend zijn, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de bewoners, de buurgemeenten en de plattelandsomgeving."
Creatieve steden
De grote stad wordt volgens de burgemeester steeds meer de aanjager van de economie. En om de concurrentiestrijd aan te kunnen moet er flink geïnvesteerd worden in het woon-, werk- en leefklimaat. "Niet grondstoffen, maar talent, kennis en ervaring worden steeds belangrijker als productiefactor en die zitten per definitie in mensen, in inwoners", stelt hij.
De economische groei komt volgens Aboutaleb uit creatieve steden. "Dus moet niet alle, maar zeker veel meer aandacht naar de steden gaan. Dit betekent forse investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer, onderwijsinstellingen en culturele voorzieningen met een magnetische aantrekkingskracht", vindt Aboutaleb.
Hij ziet Rotterdam en Den Haag samen als één metropool. Andere metropolen in Nederland zijn volgens hem Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. De regering en het parlement moeten de nieuwe stedelijke revolutie ondersteunen om de competitie met andere landen te kunnen blijven aangaan.
Rijksoverheid afslanken
De burgemeester verwijst naar het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk waar de landelijke overheden de ontwikkeling van metropolen al ondersteunen. "Zelfs in een centraal geleid land als China krijgen de steden tegenwoordig meer autonome bevoegdheden."
De lokale overheid moet het in de metropolen voor het zeggen krijgen en het Rijk kan zich dan richten op de behartiging van de staatsbelangen. De rijksoverheid kan en moet verder worden afgeslankt, vindt Aboutaleb.
"Volgens mij ziet de rijksoverheid de steden te veel als uitvoeringsorganisaties van het rijk, terwijl de stadsregio’s juist het centrum zijn van innovatie, creativiteit en economische vernieuwing. De rijksoverheid wordt permanent gehinderd door ideologische strijd tussen politieke richtingen. Dat stagneert en verlamt. Denk aan duurzame energie en woningisolatie maar ook aan het coffeeshopbeleid."
De H.J. Schoo-lezing werd in 2009 ingesteld door de redactie van weekblad Elsevier ter nagedachtenis aan voormalig hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo (1945-2007). De lezing wordt jaarlijks op de eerste dinsdag in september gehouden.