'Rijks breekt alle records met aankoop Rembrandts'
De aankoop die het Rijksmuseum waarschijnlijk gaat doen, zou de grootste kunstaankoop door een Nederlands museum uit de geschiedenis zijn. Het museum wil twee vroege werken van Rembrandt kopen."Geweldig dat deze portretten binnenkort in een museum te bewonderen zijn", zegt Rembrandtkenner Michiel Franken van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.
Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dochter uit een Amsterdamse elitefamilie. De schilderijen zijn nu in handen van de Franse familie Rothschild.
"Het bijzondere aan dit werk is dat het volledige portretten zijn, dus waar de personen van top tot teen op staan. Die portretten zijn redelijk uniek", legt Franken uit. Volgens hem worden Rembrandt-schilderijen die in particulier bezit zijn steeds schaarser.
Duurste schilderij
De 160 miljoen euro die het Rijks wil neerleggen voor de Rembrandts is een veel hoger bedrag dan het vorige record. In 1997 betaalde De Nederlandsche Bank via een stichting omgerekend 37 miljoen euro aan een Amerikaanse particulier voor het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Dat is in langdurige bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum in Den Haag.
Ook het Rijksmuseum heeft eerder tientallen miljoenen uitgegeven. Vorig jaar nog kochten de Amsterdammers een bronzen beeld van een Bacchantenfiguur van Adriaen de Vries voor 22,5 miljoen euro.
Het Louvre
Franken is verbaasd dat de schilderijen waar het nu om gaat Frankrijk uit mogen. "Over het algemeen willen Fransen hun kunst graag in het land houden. Ik denk dat het Louvre deze werken van Rembrandt ook heel graag zou hebben."
Hij verwacht dan ook dat het werk een ereplaats gaat krijgen in het museum. "Dit zijn absolute topstukken van de vroege Rembrandt. Ze komen ongetwijfeld te hangen in de Eregalerij die naar de Nachtwachtzaal leidt. Ik kan niet wachten om het werk van dichtbij te bekijken", aldus Franken.
Het is nog niet helemaal zeker dat de werken naar Amsterdam komen. Het geld is nog niet bijeengebracht, maar directeur Pijbes verwacht dat dat wel gaat lukken.