'Geen exoot in de sloot' is het devies voor tropische waterplanten
Tropische waterplanten: voor een paar euro zet je ze in de vijver. En als je er vanaf wil, gooi je ze gewoon in de sloot. Een ogenschijnlijk onschuldige actie met funeste gevolgen. De planten groeien als kool en verstoppen kanalen, sloten en beken. Waterschappen zijn overgegaan tot opruimen. De kosten: 2 tot 3 miljoen euro.
De planten zijn onder meer een groot probleem in het gebied tussen Den Bosch en Waalwijk. Daar hebben ze vooral last van de grote waternavel, een plant die oorspronkelijk uit Amerika komt en hier als vijverplant furore heeft gemaakt. Inmiddels mag de plant niet meer worden verkocht maar het leed is al geschied.
Opruimen
Waterschap Aa en Maas moet dagelijks de binnenwateren in het gebied schoonmaken. Dat alleen al kost dit waterschap honderdduizenden euro's.
De planten woekeren vooral voort door de zachte winter en warme zomer, zegt de Unie van Waterschappen. Waterschappen die alert zijn, kunnen volgens de unie door snel ingrijpen erger voorkomen.
Verboden lijst
Het probleem is zo groot dat er gewerkt wordt aan een lijst met planten die niet meer verkocht mogen worden. Ook moet er een waarschuwing op de planten komen waarin staat dat ze niet in het water gegooid mogen worden.
Ook de waterplantenkwekers zien het probleem en nemen maatregelen om exotische planten uit de natuur te houden. Kweker Ronald Moerings zegt dat er regelmatig met het ministerie wordt overlegd. "Een aantal planten kweken we al niet meer. Op planten waar we nog wel in handelen, zetten we de waarschuwing 'geen exoot in de sloot'. Wat nog niet wil zeggen dat de koper zich daar ook aan houdt."