NOS Nieuws

Nieuwe sneltest moet ebola de kop indrukken

Onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben een test ontwikkeld waarmee binnen enkele minuten ebola kan worden aangetoond. De test is net zo betrouwbaar als de huidige laboratoriumtest, maar geeft de uitslag een stuk sneller.

De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad The Lancet. Het onderzoeksteam hoopt dat de bestrijding van ebola hiermee in een stroomversnelling komt.

Dagen

Nu duurt het soms dagen voordat de laboratoriumuitslagen beschikbaar zijn, vertelt Harvard-onderzoeker Nira Pollock. Dat leidt tot vertraging bij het stellen van de diagnose ebola en de behandeling ervan. Ook lopen niet-besmette mensen die in een ebola-behandelcentrum verpleegd worden tot de uitslag er is een verhoogd risico om alsnog met het virus besmet te raken.

Bij de nieuwe methode is één druppel bloed voldoende om binnen een paar minuten de uitkomst te weten. De methode is in februari getest bij 106 mensen in Sierra Leone, die symptomen hadden van ebola. De sneltest bleek even betrouwbaar als de laboratoriumtest.

Kanttekeningen

De onderzoekers plaatsen daarbij wel een kanttekening. De laboratoriumtest die momenteel als standaard geldt, is namelijk niet 100 procent betrouwbaar. In sommige gevallen geeft de test een negatieve uitslag terwijl de patiënt wél besmet is, of andersom. Dat geldt ook voor de sneltest.

De onderzoekers zeggen dus niet dat de sneltest beter is dan de laboratoriumtest, maar wel dat de sneltest net zo goed is.

WHO

Het onderzoeksteam stelt dat het onduidelijk is of de sneltest even betrouwbaar is bij de verschillende stadia van de ziekte. Het artikel vermeldt niet hoe duur de test is en wanneer deze in praktijk kan worden toegepast.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat het totale aantal ebola-besmettingen inmiddels op 27.433. Er zijn 11.207 mensen aan de ziekte overleden.

AzG

Artsen zonder Grenzen neemt de test nog niet in gebruik omdat hij niet betrouwbaar genoeg is. De resultaten van de nieuwe test moeten namelijk nog steeds worden bevestigd met de huidige methodes, zegt laboratoriumspecialist Erwan Piriou van AzG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl