Recordaantal fracties in de Kamer, wat ging er mis?
Met de komst van oud-VVD'er Houwers in de Tweede Kamer komt er weer een onafhankelijk Kamerlid in de Tweede Kamer te zitten. Het aantal fracties in de Kamer komt nu op zestien, een record.
Maar liefst zeven Kamerleden hebben zich afgesplitst deze kabinetsperiode. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een overzicht van de gebeurtenissen:
'Minder, minder' PVV'ers
Het eerste Kamerlid dat zich afsplitst is de kritische PVV'er Bontes. Hij vindt dat Wilders te veel macht heeft en dat collega's binnen de partij niet durven zeggen wat ze vinden. Bontes wordt uit de partij gezet, waarop hij verder gaat als eenmansfractie.
Na de uitspraken van Wilders over Marokkanen in het voorjaar, stappen twee Kamerleden uit de PVV-fractie: Van Vliet en Van Klaveren. Aanvankelijk gaan ook zij alleen verder. Inmiddels hebben Bontes en Van Klaveren de krachten gebundeld.
Wie is 50Plus?
Aan het begin van de kabinetsperiode zit 50Plus met twee zetels in de Kamer. In mei 2014 ontstaat er een ruzie tussen fractieleider Klein en zijn collega Baay. Klein zet Baay uit de fractie wegens een onherstelbare vertrouwensbreuk.
Het hoofdbestuur van de partij steunt echter Baay en vraagt Klein om zijn zetel op te geven. Hij weigert en even zijn er twee 50Plus-fracties in de Kamer: 50Plus/Klein en 50Plus/Baay. Later gaat Klein verder als onafhankelijk Kamerlid en geeft uiteindelijk ook de naam 50Plus op. Baay leidt de nieuwe 50Plus-fractie, tot ze in december 2014 terugtreedt vanwege ziekte. Henk Krol, een oude bekende, neemt haar plaats in.
Kuzu en Öztürk
Onvrede over integratie en de rol van Turken in Nederland, kost de PvdA twee zetels. De twee PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk zijn het oneens met de aanpak van minister Asscher en de kritiek die hij heeft op de rol van Turkse organisaties. De twee zeggen dat ze monddood gemaakt zijn binnen de partij. Een urenlang overleg met de fractie volgt, waarna de twee uit de PvdA-fractie stappen. Ze worden ook geroyeerd.
Kuzu en Öztürk gaan samen verder in de Kamer als onafhankelijke fractie. In februari besluit het duo een politieke beweging te starten onder de naam 'Denk'.
Verheijen en Houwers
Dan de integriteitskwesties bij de VVD. Wekenlang ligt VVD-Kamerlid Verheijen onder vuur, omdat hij onjuiste declaraties zou hebben gedaan. Zijn positie wordt uiteindelijk onhoudbaar en hij stapt op. De volgende in lijn om de stoel van Verheijen over te nemen is voormalig Kamerlid Houwers. Een voor de VVD ongelukkige situatie, omdat Houwers in 2013 was opgestapt na verdenkingen van valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting.
Vlak nadat de Kiesraad Houwers benoemd heeft als opvolger van Verheijen, legt het Openbaar Ministerie hem een boete op. Het OM acht bewezen dat Houwers zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte bij het aanvragen van een hypotheek.
VVD-fractievoorzitter Zijlstra besluit dat een nieuw lidmaatschap voor Houwers in de VVD-fractie van de baan is. "Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats." Maar Houwers besluit de Kamerzetel toch in te nemen, en zelfstandig verder te gaan. Zijlstra is woedend en spreekt van zetelroof.
Voorkomen?
Van de zestien fracties in de Kamer, zijn er nu maar tien bij de verkiezingen gekozen. Minister Plasterk zegt in november dat hij wil onderzoeken of hij kan voorkomen dat Kamerleden hun zetel kunnen meenemen, na een vertrek uit de partij.
Makkelijk wordt dat volgens de minister niet. Er is een grondwetswijziging voor nodig en daarmee is het een zaak voor de lange termijn, aldus Plasterk.