Zidane kreeg elf miljoen voor steun aan WK-bid Qatar
De lobby om het WK voetbal in 2022 naar Qatar te halen, kende geen grenzen. De Aziaten hebben Zinedine Zidane elf miljoen euro betaald om in een filmpje zijn steun uit te spreken voor de oliestaat.
Aanvankelijk werd gesuggereerd dat het om dertien miljoen zou gaan. “Zelfs nog geen kwart”, ontkende Zidane in Franse media. Maar onder ede voor een rechtbank, in een verwante zaak, kwam de waarheid aan het licht. “Elf miljoen euro.”
De advocaat van Zidane haastte zich door te zeggen dat het geld niet naar de oud-voetballer zelf ging, maar naar diens stichting.
Sarkozy, Platini
De oud-voetballer van onder meer Real Madrid is niet de enige prominente Fransman die zijn steun uitsprak voor Qatar. Nicolas Sarkozy, de president van Frankrijk op het moment van stemming, stak zijn voorkeur niet onder stoelen of banken. En ook de stem van Platini, voorzitter van de UEFA, ging naar Qatar. Over het waarom van zijn keuze heeft Platini zich niet uitgesproken.
Er wordt gesuggereerd dat Sarkozy hem hiertoe overhaalde, ook omdat Frankrijk economische belangen zou hebben bij een WK in de oliestaat. Platini was namelijk aanwezig bij een lunch waar Sarkozy en ook de kroonprins en premier van Qatar aanwezig waren.
“Sarkozy heeft me niet gevraagd om voor Qatar te stemmen”, ontkende Platini. “Of hij een indicatie gaf? Laat ons zeggen dat ik nogal verbaasd was dat de premier en de kroonprins van Qatar daar ook waren.”
Het kan ook zijn dat Platini zijn stem aan Qatar gaf omdat zijn zoon, Laurent Platini, als jurist werkte voor Qatari Sports Investments, de groep die de meerderheid binnen de voetbalclub Paris-Saint-Germain verwierf.
Lobbymachine was nodig
Qatar had een flinke lobby nodig, aangezien het land op basis van haalbaarheid flink achterlag bij de andere kandidaten. Een inspectiecommissie van de FIFA lichtte alle zogeheten bidbooks door op haalbaarheid en risicogevoeligheid. Ook Nederland en België waren kandidaat voor óf het WK van 2018, dat uiteindelijk naar Rusland ging, of het WK van 2022.
Vier kandidaten kregen het stempel ‘low risk’ mee: Japan, Zuid-Korea, Australië en de Verenigde Staten. Slechts één kandidaat kreeg het predikaat ‘high risk’ mee: Qatar.