Op proef honderd dagen afvalvrij leven
Door verslaggever Rienk Kamer
Zou het lukken om helemaal geen afval te produceren? Fiora Vervoort en Michel Offringa uit het Overijsselse Vroomshoop gaan het proberen, al geloven ze er zelf eigenlijk niet in. "Het is natuurlijk vooral de kunst om het doel te benaderen." Het gezin met twee jonge kinderen doet mee aan een proef van afvalverwijderaar ROVA, die vooral actief is in Midden- en Oost-Nederland.
Jaarlijks produceren Nederlanders zo’n 500 kilo huishoudelijk afval per persoon. Veel daarvan wordt al gerecycled, maar enkele tientallen kilo’s moeten worden verbrand. De proef van ROVA is bedoeld om te kijken wat er nodig is om huishoudens minder afval te laten produceren.
Of je het nu in één bak gooit of in twee of drie, dat maakt niks uit.
"Het is een uitdaging, hoe ver kun je gaan?", zegt projectmanager Natascha Spanbroek. "Welke dingen kun je zelf oplossen en welke dingen zijn zo lastig dat producenten of het Rijk daar op moeten inspringen?"
Het is dan ook niet zomaar een experiment: onderzoekers van de universiteiten van Groningen en Utrecht volgen de honderd gezinnen die meedoen.
Lange lijst
Fiora Vervoort en Michel Offringa scheiden al veel afval. Daar komt met ingang van het nieuwe jaar nog meer bij. Het lijstje is lang: papier en karton, batterijen, chemisch afval, gft, plastic, glas, textiel, blik en zuivel- en sap-pakken. Zelfs luiers houden ze apart.
Geen probleem, vinden ze. "Je moet het toch al weggooien en of je dat nu in één bak gooit of in twee of drie, dat maakt niks uit", zegt Fiora. "Het is voor de toekomst van de kinderen belangrijk dat de afvalberg wordt verkleind."
Ze snappen best dat niet iedereen dit zal gaan doen. Michel: "Maar wij willen best wat moeite doen om het gescheiden in te zamelen." Fiora en hij gaan proberen niet meer dan 1 kilo restafval per twee weken over te houden.
Voor tips en ondersteuning is er een speciale website opgezet, waar de deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen. Fiora en Marcel zijn van plan om er gewoon mee door te gaan, ook als de proef na honderd dagen stopt.