Zeeland herdenkt 'vergeten' Slag om de Schelde
In Zeeland wordt de Slag om de Schelde herdacht, dit jaar precies 70 jaar geleden. De slag, die 2 oktober 1944 begon, is niet bekend bij het grote publiek, maar leeft nog bij veel Zeeuwen.
Op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren worden de geallieerde landingen herdacht. Een stoet van historische militaire voertuigen rijdt naar de boulevard van Vlissingen. Op diverse plaatsen wordt gestopt voor kransleggingen en herdenkingen.
In de haven van Vlissingen wordt de capitulatie van de Duitsers herdacht. Daarna is er in Middelburg nog een defilé.
Slag om de Schelde
Geallieerde troepen (Britten, Canadezen en Polen) kregen in het najaar van 1944 de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitsers, zodat troepen en materieel naar het al bevrijde Antwerpen konden worden aangevoerd.
De troepenaanvoer verliep nog steeds via Normandië. Het vrijmaken van de toegang tot Antwerpen kreeg topprioriteit nadat met het verliezen van de Slag om Arnhem de poging was mislukt om snel via Nederland naar het Roergebied in Duitsland door te stoten. Het plan was nu om de Siegfriedlinie aan te vallen, de Duitse verdedigingslinie tussen Kleef en de Zwitserse grens. Maar daarvoor waren veel troepen en materieel nodig, die via Antwerpen zouden kunnen worden aangevoerd.
De Slag om de Schelde was ook belangrijk voor de bevrijding van Nederland.
In Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren werd vijf weken lang hard gevochten tussen de Duitsers en de geallieerden. Aan beide zijden waren er na afloop meer dan 10.000 doden, gewonden en vermisten.
De geallieerde opperbevelhebber, generaal Dwight D. Eisenhower, zei na de oorlog dat "het einde van het nazidom duidelijk in zicht kwam toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer." Dat was op 28 november.
Website
Op een speciale website zijn per dag de belevenissen uit het najaar van 1944 terug te lezen. De eerste twee dagen staan al online, elke dag komt er een verhaal bij. De verhalen staan ook op Facebook.